Niedawno odkryłam
przepyszne placuszki jogurtowe z czereśniami! Nie są za słodkie, a lekkość i
puszystość zawdzięczają dodaniu piany z białek. Inspirację do ich przygotowania
znalazłam na blogu Filozofia Smaku.
Jogurtowe placuszki z czereśniami i otrębami |
Zastanawiałyśmy się z Malwiną jak przerobić pierwotny przepis w którym był gęsty jogurt grecki, a którego akurat nie posiadałam. Dodając zwykły jogurt naturalny ciasto mogło by wyjść za rzadkie, dlatego zrezygnowałam z mleka, a zwiększyłam minimalnie ilość mąki i jeszcze od siebie dorzuciłam otręby. Placuszki wyszły cudowne, dlatego namawiam Was gorąco do wypróbowania albo przepisu Malwiny, albo mojej przeróbki, albo zróbcie placuszki jeszcze inaczej po swojemu :)
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 65 g maki pszennej
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 krople aromatu waniliowego
- 20 otrąb zbożowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 180 g czereśni odpestkowanych i pokrojonych na połówki
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od
żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z jogurtem, mąką,
proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Do ciasta dodać
otręby, wiórki kokosowe i czereśnie. Następnie wymieszać wszystkie składniki
dodając po łyżce pianę z białek.
Ciasto nakładać np.
łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż placuszki
nabiorą złotego koloru. Placki można podać z jogurtem, świeżymi owocami lub
innymi ulubionymi dodatkami.
Jogurtowe placuszki z czereśniami i otrębami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.