Strony

czwartek, 17 października 2013

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami*

Dzisiejsza zapiekanka makaronowa jest moją wersją zapiekanki, jaką przygotowywała mi moja babcia, kiedy byłam dzieckiem. W pierwotnej wersji makaron (zwykle cienkie nitki)  wymieszany z serem przykryty był mięsem – zapewne pozostałym po gotowaniu bulionu – a na wierzchu była gruba warstwa żółtego sera, która przyjemnie chrupała po zapieczeniu. Naprawdę uwielbiałam tę zapiekankę! Postanowiłam jednak nieco ją urozmaicić i zmienić poprzez wcześniejsze zamarynowanie kurczaka, dzięki czemu mięso jest pikantne, aromatyczne i soczyste, dodatkowo wprowadziłam warzywny element w postaci pysznego, zielonego brokuła. Zamiast posypywać zapiekankę samym serem, połączyłam go z jajkiem, śmietaną i przyprawami. Właściwie ta mieszanka jest bardzo gęsta i gdybym chciała zrobić typowy sos powinnam odwrócić proporcje sera do płynnych składników, a sam ser np. rozpuścić w podgrzanym mleku. Nie chciałam jednak robić takiego płynnego sosu jak przy okazji ZAPIEKANYCH WARZYW. Zależało mi na stworzeniu  czegoś pomiędzy płynnym sosem, a samą zapieczoną skorupką żółtego sera i dokładnie ten efekt udało mi się uzyskać :).

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Do mojej zapiekanki wykorzystałam MAKARON FARFALLE marki ELOVENA, który to otrzymałam od firmy w prezencie – za co bardzo dziękuję. Makarony przygotowywane w 100% z pszenicy Durum są naprawdę bardzo smaczne. Firma wprowadza obecnie na rynek wiele nowych produktów, z pewnością będę je kupować (zwłaszcza makarony), kiedy już pojawią się w sprzedaży! Wszystkie produkty tej marki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – uzyskały bowiem rekomendację Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu, których znak znajdziecie na opakowaniu.


Przepis własny 
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g ulubionego makaronu (u mnie farfalle)
  • kilka różyczek brokułów (mogą być mrożone)
 
Marynata do mięsa:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 marynowana papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, sproszkowana papryka (słodka i/lub ostra)

Sos:
  • 125 g sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano, sproszkowana papryka (słodka i/lub ostra)

Dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy


Przygotowanie:

Na początku przygotować marynatę do mięsa. W tym celu w misce połączyć miód z olejem i sosem sojowym. Papryczkę chili i czosnek drobno posiekać, wrzucić do miski, następnie dodać przyprawy i całość wymieszać.  Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Mięso włożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć w płynie. Całość owinąć folią i wstawić do lodówki na 1- 2 godziny.
 
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować al. dente wg przepisu na opakowaniu i odcedzić. W tym samym czasie mięso wraz z całą marynatą przełożyć na patelnię i usmażyć na średnim ogniu. Brokuły natomiast zalać zimną wodą, dodać sól, cukier i ugotować.

Podczas gotowania i smażenia składników zapiekanki należy przygotować sos. W tym celu na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty, następnie dodać do niego jajko, śmietanę oraz przyprawy i całość bardzo dokładnie wymieszać.  Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
 
Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć ¾ ugotowanego makaronu, następnie wyłożyć kawałki usmażonego kurczaka, a na mięso pozostały makaron. Różyczki brokułów podzielić na drobne kawałki i równomiernie ułożyć w naczyniu. Na koniec rozsmarować sos serowy. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż ser się zapiecze. Danie wybornie smakuje z ketchupem :).

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami
  
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami


*wpis zawiera lokowanie produktu
 

38 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie dania, pysznie wygląda ta zapiekanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zrobić, jest na prawdę doskonała :)

      Usuń
    2. Własnie robię ta zapiekankę wszystko pachnie pięknie.Marynata do kurczaka świetna,ja wszystko przygotowuje w parowarze a potem zapięke w piekarniku.Polecam sos zrobić z jogurtu z dodatkiem gałki muszkatołowej.

      Usuń
    3. Wykonałam - pycha !

      Usuń
  2. http://nieprzesol.pl/zapiekanka-makaronowa/

    Zapiekanki są super, i szybkie w przygotowaniu i pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej marynacie byłoby ciężko, polecam jednak zrobić po prostu inną marynatę do mięsa. W kategorii "sosy,salsy, dipy, marynaty" znajdziesz dwie propozycje.

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo :)

      Usuń
  4. Witaj, chciałabym zapytać jaką śmietanę dodajesz do sosu. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbowałam dzisiaj i na prawdę pyszna :) zmieniłam ejdnak marynatę, bo nie miałam sosu sojowego, ale dodałam miodu do mojej marynaty i efekt nieziemski <3

    pyszna <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Cieszę się, że smakowało i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  6. zrobilam dziś tylko sos wyszedl bardzo gesty i dodałam pół szklanki mleka oraz serek topiony i jeszcze jedno jajko. Zajadalismy z apetytem, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, sos jest gęsty. Bardzo fajny pomysł na zmianę :)

      Usuń
  7. Robiłam wczoraj-super dobra-smakowala wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś moja kolej na sprobowanie tego przepisu. liczę na to że się uda bo gotuje dla męża kucharza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spore wyzwanie, ale na pewno będzie pysznie :)

      Usuń
    2. Było baaardzo pysznie ;) Dziękuję za pomoc ;)

      Usuń
  9. Dziś ja robię taki obiad z tego przepisu. Marynatka wyszła palce lizać, zaraz idę wstawiać resztę składników i będziemy zapiekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło naprawdę smacznie! Następnym razem może składniki na sos, np podgrzeję i zrobię z niego jednolitą masę przed zalaniem zapiekanki, bo gdy ostygła to zrobiły się delikatne grudki tam gdzie sera było więcej. Być może to mój błąd, ale nie mogłam się powstrzymać i nawet gdy ostygła to również ją podjadałam. Świetne połączenie smaków. :)

      Usuń
  10. Pysznosci !! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapiekanka wygląda pysznie, a że uwielbiamy zapiekanki ta z pewnością też u nas niebawem zagości:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za przepis, też dziś robiłam ! ;D Wyszła przepyszna, a wszystkim aż się uszy trzęsły ! ;D
    Pozdrawiam Marcepanek !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :) Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Dzis zrobilam ta zapiekanke i jest pyszna, swietny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Miodu nie mam, ale poradzę sobie inaczej ;) Dziś to będzie mój obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. i ja dziś ją zamierzam wypróbować - napiszę wieczorem jakie wyszło i czy smakowało mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super. Lubię zapiekanki z ciągnącym serem, a jeszcze jak w śródku kurczak to już całkowicie genialnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacja, wszystkim smakowało!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Specjalnie kupiłam sos sojowy i zamierzam jutro ją zrobić, wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mi wyszla za sucha. Potrzebowałabym wiecej sosu.

    OdpowiedzUsuń
  20. zapiekanka pyszna, zapisuje do ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyląduje na stałe w moim menu. Pyszna zapiekanka.n

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziś zrobiłam. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.