środa, 18 września 2013

Zapiekane warzywa w sosie serowym

Warzywna zapiekanka w pysznym serowym sosie szczególnie przypadła do gustu mojej mamie. Ponieważ nie chciała nic mięsnego na obiad, zaserwowałam jej zdrowe warzywa. Sama z kolei miałam ochotę na kotleta, więc w tym wypadku zapiekanka stanowiła rolę jarzynki. Lubię takie potrawy, które można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. To duża wygoda :) Jeżeli zdecydujecie się podać samą zapiekankę warzywną, a nie będziecie ograniczeni w kwestii mięsa, dodajcie 30 dag pokrojonej w kostkę szynki. Potrawę urozmaicą także chrupiące ziarna słonecznika.

Zapiekane warzywa w sosie serowym
Źródło przepisu: Kolekcja dobrej kuchni

Składniki na 3 porcje:
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 20 dag żółtego sera np. gouda
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tłuszcz do formy

Uwaga:  do tej potrawy można wykorzystać mrożone warzywa.

Przygotowanie:

Czosnek obrać, rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie naczynie natłuścić.

Kalafiora i brokuły umyć, podzielić na różyczki. Zagotować wodę w garnku z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć kalafiora i gotować 10 minut, po czym włożyć brokuły i gotować jeszcze 5 minut.  Warzywa odsączyć na sitku. Do drugiego naczynia zlać 1 szklankę wywaru z gotowania. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian różyczki kalafiora i brokułów.

W celu przygotowania sosu rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dodawać gorący wywar z gotowania warzyw (cały czas mieszając trzepaczką), a następnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i zagotować (jeżeli boimy się, że pozostaną grudki, w tym momencie można sos przelać przez sito). Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, połowę wsypać do gotującego się sosu. Mieszać tak długo aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.

Warzywa polać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Od razu podawać.

Uwaga: Zapiekane warzywa mogą stanowić samodzielne danie lub jarzynkę do dania głównego. Do zapiekanki możemy dodać pokrojoną w kostkę szynkę, a także ziarna słonecznika. 

Zapiekane warzywa w sosie serowym

Zapiekane warzywa w sosie serowym
 
Zapiekane warzywa w sosie serowym

2 komentarze:

  1. Kalafior i brokuł uwielbiam, do tego sos serowy-pycha! Dla mnie to obiad idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. PODPISUJĘ SIĘ POD BABKĄ GRUBYM FLAMASTREM !!!!!!!!!!!1

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj