Warzywna zapiekanka w pysznym serowym sosie szczególnie
przypadła do gustu mojej mamie. Ponieważ nie chciała nic mięsnego na obiad,
zaserwowałam jej zdrowe warzywa. Sama z kolei miałam ochotę na kotleta, więc w
tym wypadku zapiekanka stanowiła rolę jarzynki. Lubię takie potrawy, które
można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. To duża
wygoda :)
Jeżeli zdecydujecie się podać samą zapiekankę warzywną, a nie będziecie
ograniczeni w kwestii mięsa, dodajcie 30 dag pokrojonej w kostkę szynki.
Potrawę urozmaicą także chrupiące ziarna słonecznika.
Składniki na 3 porcje:
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 20 dag żółtego sera np. gouda
- 1 i ¼ szklanki mleka
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki curry
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- szczypta cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- tłuszcz do formy
Uwaga: do tej potrawy można wykorzystać mrożone warzywa.
Przygotowanie:
Czosnek obrać, rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę i
natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie naczynie natłuścić.
Kalafiora i brokuły umyć, podzielić na różyczki. Zagotować
wodę w garnku z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć kalafiora i gotować
10 minut, po czym włożyć brokuły i gotować jeszcze 5 minut. Warzywa odsączyć na sitku. Do drugiego
naczynia zlać 1 szklankę wywaru z gotowania. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na
przemian różyczki kalafiora i brokułów.
W celu przygotowania sosu rozgrzać w rondelku masło, dodać
mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dodawać gorący wywar z gotowania warzyw (cały
czas mieszając trzepaczką), a następnie mleko. Całość dokładnie wymieszać i
zagotować (jeżeli boimy się, że pozostaną
grudki, w tym momencie można sos przelać przez sito). Żółty ser zetrzeć na
tarce o drobnych oczkach, połowę wsypać do gotującego się sosu. Mieszać tak
długo aż ser się rozpuści, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Warzywa polać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Od razu podawać.
Kalafior i brokuł uwielbiam, do tego sos serowy-pycha! Dla mnie to obiad idealny:-)
OdpowiedzUsuńPODPISUJĘ SIĘ POD BABKĄ GRUBYM FLAMASTREM !!!!!!!!!!!1
OdpowiedzUsuń