Drugim deserem (po
KREMÓWCE), który przygotowywałam wraz z
nową książką „Moje wypieki i desery” były karbowane ciasteczka z marmoladą. Od
dawna miałam ochotę upiec takie ciastka. Za pierwszy razem zrobiłam tylko jedną
blaszkę z połowy porcji. Dosyć ciężko było mi wyciskać ciasto przez szprycę,
ale jakoś się to udało. Za drugim razem jednak, kiedy zrobiłam już pełną porcję
ciasta i zabrałam się za wyciskanie, absolutnie nie dałam rady.
Możecie sobie wyobrazić jak komicznie
wyglądały moje męki i starania oraz przekładanie ciasta raz do rękawa
cukierniczego raz do szprycy, a masa jak nie chciała dać się wycisnąć tak nie
chciała. Jak wielkie było moje szczęście, kiedy na pomoc przyszedł mój mąż!
Siły ma nieco więcej, więc samo wyciskanie nie było dla niego,
aż tak dużym problemem jak dla mnie (choć pod
koniec tez narzekał :P). Jednak wyciskane niezgrabnie na blachę ciasto raczej
nie przypominało ciasteczek. Cóż trzeba było temu zaradzić i współpracować.
Wyciskanie ciasteczek wyglądało więc tak, że mój mąż trzymał szprycę pionowo i
wyciskał ciasto, ja zaś prowadziłam tylkę po blasze tak, aby uzyskać chociaż w
miarę kształtne ciasteczka. O tak śmiechu przy tym było ci niemiara, a
ciasteczka wyszły równie pyszne jak za pierwszy razem. Mimo większej ilości i
obecności na stole innych dobrodziejstw, zniknęły naprawdę szybko.
Niestety nie powiem Wam, że chętnie powtórzę
ten deser, o nie, na pewno bez maszynki do ciastek nie zabieram się za to! A
Wam życzę powodzenia i silnych rąk :).
|
Ciasteczka z marmoladą |
|
Ciasteczka z marmoladą |
Składniki na 2
blaszki:
- 220 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g maki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kilka łyżek marmolady (u
mnie wieloowocowa)
Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Cały czas
ucierając, stopniowo dodawać cukier, następnie dodać
żółtka i ekstrakt z wanilii. Do masy wsypać
mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól. Całość zmiksować na gładkie ciasto. Masę
przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką (otwarta
gwiazdka) i wyciskać ciastka
(zachowując
małe odstępy) o okrągłym kształcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na środku każdego ciastka wycisnąć kleks z marmolady. Ciastka piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Studzić na kratce.
|
Ciasteczka z marmoladą |
|
Ciasteczka z marmoladą |
takie ciasteczka zawsze są na weselach :) uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńIle sztuk
OdpowiedzUsuńOk 40 - zależy od wielkości :).
Usuń