Budyniowy, waniliowy krem, bita śmietana, a do tego ciasto
francuskie. Czy może być coś pyszniejszego? Kiedy jedliśmy ją z mężem doszliśmy
do wniosku, że chyba nie :).
Pomimo sporej ilości śmietany użytej do kremu i masy, ciasto według mnie jest lekkie,
do tego nie za słodkie. Budyniowa, puszysta masa rozpływa się w ustach, a
ciasto francuskie przyjemnie chrupie. Ta kremówka to prawdziwa rozkosz dla
podniebienia, zdecydowanie najlepsza jaką jadłam!
Kremówka |
Przepis na kremówkę nie należy do tych najprostszych. Jest kilka etapów jego przygotowania, dlatego trzeba to dobrze rozplanować w czasie i na pewno nie zostawiać sobie pieczenia tego ciasta na ostatnią chwilę, jeżeli spodziewacie się gości. Kremówkę wykonałam zgodnie z przepisem Doroty z Moich Wypieków, jednak nie korzystając z bloga, a z jej nowej książki, którą jestem zachwycona. Takie pieczenie z dobrą książką pod ręką to zupełnie nie to samo, co wydruk z internetu lub bieganie do komputera. Gorąco polecam Wam wypróbowanie dzisiejszego przepisu!
Składniki:
Kremówka |
Ciasto:
- 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g każdy) w temperaturze pokojowej
Krem:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklaki mleka (500ml)
- 150 g cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml)
- nasionka z 1 laski wanilii LUB 25 g cukru waniliowego LUB 1 łyżeczka pasty waniliowej (użyłam laski wanilii)
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Masa śmietankowa:
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
- 1 łyżka cukru pudru (u mnie2 łyżki)
Uwaga: do przygotowania kremówki zużyłam łącznie cztery opakowania (po 200 g) śmietany 36%.
Przygotowanie:
Ciasto:
Blaty ciasta francuskiego ułożyć na płaskich blachach
wyłożonych papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec przez 25-35 minut (moje blaty piekłam oddzielnie, każdy około18-20
minut) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do uzyskania ciemnozłotego
koloru. W pierwszej fazie pieczenia,
kiedy ciasto rośnie i puszy się, należy przekłuwać widelcem wszystkie „bąble” i
wyrównywać wierzch tak, aby nie urosło wysokie. Ciasta powinny być dobrze
wypieczone, ale płaskie. Studzić na kratce, następnie przyciąć je do wymiarów
blachy 20x30cm (u mnie blaszka o
wymiarach 23x28cm), najlepiej przy pomocy noża z piłką.
Uwaga: w celu łatwego przycięcia blatów odwróciłam
blachę do góry nogami, na spodzie położyłam blat ciasta tak, aby co najmniej
dwa boki były równe z bokami blachy i nadmiar ciasta przycięłam nożem z piłką.
Krem:
W rondelku o grubszym dnie zagotować 1,5 szklanki mleka (375 ml) wraz z cukrem.
Następnie dodać śmietanę i nasionka wanilii, wymieszać i zagotować (dodałam również laskę wanilii, a
odstawiając krem do wystygnięcia przecedziłam go przez sito).Pozostałe 0,5
szklanki mleka (125 ml) zmiksować (najlepiej
blenderem) z żółtkami, mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Przygotowaną
mieszankę wlać do zagotowanej masy i ugotować (jak budyń), aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając (najlepiej trzepaczką). Krem przykryć
folią spożywczą, w ten sposób, aby dotykała do powierzchni kremu i odstawić do
całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas ucierając,
porcjami dodawać ostudzony krem. Na spodzie blachy ułożyć jeden z blatów z
ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do
góry), wyłożyć na niego krem, wyrównać powierzchnię i schłodzić w lodówce
przez 1-2- godziny.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić, dodając pod konie ubijania cukier oraz
rozpuszczoną i przestudzona żelatynę. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie
masę śmietankową i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego pokrojonego
wcześniej na 12 części (nakłuwaną stronę
do masy śmietankowej). Ciasto oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w
lodówce.
Wygląda obłędnie przepysznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNigdy nie robiła, w obawie, że mi nie wyjdzie :) Wspaniała :)
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać, nawet jeśli coś nie wyjdzie ( w co wątpię) to nic się nie stanie. Każdemu czasem coś nie wychodzi :P
UsuńKusisz, kusisz. Wyglądają obłędnie kocham kremówki
OdpowiedzUsuńA pewnie, że kuszę :)
UsuńWygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWyglada pysznie
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
Usuńale śmietany 26 % nie ma !!!
OdpowiedzUsuńProszę jaka czujność, super! Już poprawiam i dziękuję :)
UsuńWygląda rewelacyjnie ! Uwielbiam ciasto francuskie :) Zabieram 1 porcję do kawki ;)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń