Strony

środa, 11 grudnia 2013

Zapiekane rulony naleśnikowe

Korzystając z zapasu produktów, jakie zostały mi jeszcze po „meksykańskim tygodniu Lidla”, postanowiłam przyrządzić naleśniki z wykorzystaniem meksykańskiej salsy oraz przyprawy fijata seasoning. W tym daniu postawiłam raczej na łagodne smaki, delikatnie doprawiłam tylko farsz szczyptą sproszkowanej ostrej papryki.  

Mięso plus warzywa do doskonałe nadzienie do TACOSÓW, TORTILLI, czy właśnie naleśników. Do moich rulonów wybrałam wieprzowe mięso mielone, a papryka i pomidory stanowią dodatek warzywny. Możecie oczywiście wybrać inną kompozycję smakową, zależnie od upodobań. Aby potrawa była jeszcze smaczniejsza, naleśniki posypałam startym żółtym serem i zapiekłam w piekarniku. Każdy lubi ciągnący się, zapieczony ser!

Zapiekane rulony naleśnikowe

Przepis własny

Składniki:

Ciasto (składniki na 6-7- naleśników smażonych na patelni o średnicy 20 cm):
Zapiekane rulony naleśnikowe
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 25 g rozpuszczonego, ostudzonego masła

Farsz (składniki na 4 rulony):
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • papryka żółta
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki łagodnej meksykańskiej salsy z kawałkami warzyw*
  • mieszanka przypraw w stylu meksykańskim - FAJITA SEASONING**
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki
  • garść startego żółtego sera
*u mnie CHUNKY SALSA - medium
**ilość wedle uznania, jednak nie mniej niż 1 łyżka

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać z mlekiem i zmiksować z suchymi składnikami. Na koniec wlać rozpuszczone masło i wmieszać w ciasto. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.

Przygotować farsz. W tym celu na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię. Dodać meksykańską salsę i przyprawy, dokładnie wymieszać, chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia (po dodaniu warzyw, farsz smażymy tylko kilka minut, aby pomidory nie puściły za dużo soków. Jeżeli jednak tak się zdarzy, należy smażyć farsz, aż nadmiar płynu odparuje). Usmażyć naleśniki.

Na środku naleśnika układać farsz, boki zwinąć tak, aby powstał rulon (w razie potrzeby spiąć wykałaczką). Tak przygotowane naleśniki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia

Zapiekane rulony naleśnikowe
 
Zapiekane rulony naleśnikowe

4 komentarze:

  1. też zapiekam- inaczej, ale zapiekam.
    uwielbiam to danie :)

    zapraszam na nadziane naleśniki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki na słono. Innowacyjna wersja cannelloni :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Ponieważ mój mąż nie chce się przekonać do cannelloni, robię częściej naleśniki :)

      Usuń
  3. Lubię potrawy meksykańskie, dlatego to danie wygląda mi naprawdę pysznie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.