W prezencie od Lidla, z okazji tygodnia meksykańskiego
otrzymałam kosz pełen smakołyków. Znalazły się z w nim m.in. Tortille, Tacosy,
Nachosy, kilka rodzajów pikantnych i łagodnych sals, mieszanek przypraw, a
także sok pomidorowy. Bardzo serdecznie dziękuję za tę niespodziankę! Nie
minęło nawet kilka godzin jak już zaczęłam podgryzać chrupki kukurydziane z
pikantną salsą. Nieco dłużej myślałam nad przygotowaniem pierwszego dania z
wykorzystaniem składników z firmy EL TEQUITO.
Ponieważ robiłam już wcześniej QUESADILLĘ oraz TORTILLĘ, tym razem wybór
padł na tacos.
Wykorzystanie gotowych placków kukurydzianych TACO SHELLS
spowodowało, że danie mogłam przyrządzić w bardzo krótkim czasie. Przyprawa
FAJITA SEASONING oraz SALSA, których użyłam do mięsa nadały mu niezwykły smak!
Wcale nie za ostry, ale po prostu przepyszny.
Sama salsa jest dość pikantna, więc jeśli macie ochotę na ostre danie po
prostu dodajcie jej więcej do mięsa. Możecie się również pokusić o sproszkowaną
ostrą paprykę lub pieprz Cayenne. W moim przepisie jednak wykorzystałam tylko
gotową mieszankę przypraw FAJITA SEASONING i ten smak absolutnie mnie zadowolił :)
Na poniższych zdjęciach zobaczycie kosz jakim mnie obdarowano oraz zestaw
trzech składników, których użyłam w dzisiejszej potrawie. Gorąco polecam.
Składniki:
- 12 placków kukurydzianych w kształcie muszelek - TACO SHELLS
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- papryczka chili
- mieszanka przypraw w stylu meksykańskim - FAJITA SEASONING (ilość wedle uznania, jednak nie mniej niż 1 łyżka)
- 5-6 łyżek pikantnego sosu pomidorowego – SALSY
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 15 dag startego żółtego sera ( np. gouda)
- opcjonalnie kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i
czosnek. Następnie dodać mielone mięso wołowe podsmażyć na średnim ogniu. Dodać
posiekaną papryczkę chili, przyprawę FAJITA SEASONING oraz SALSĘ. Wszystko
wymieszać i dusić na małym ogniu prze 5-10 minut.
Pomidory i paprykę pokroić w niewielką kostkę. Kukurydziane placki
TACO SHELLS podgrzać przez 2-3 minuty w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
(lub w kuchence mikrofalowej). Na każdy placek nakładać porcję mięsa, warzyw i
sera żółtego. Opcjonalnie udekorować listkami bazylii.
*wpis zawiera
lokowanie produktu
Tacos |
Tacos |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.