niedziela, 13 października 2013

Pikantne burrito z wołowiną*

Burrito po przepyszna potrawa kuchni meksykańskiej. W pszenną tortillę zawinięty jest farsz, zwykle mięsny z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów, czy papryki. W moim dzisiejszym przepisie zdecydowałam się wykorzystać właśnie kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki, jednak nie taką zwykłą, a fasolę w pikantnym sosie chili, dzięki czemu potrawa nabrała pikanterii. Mięsny farsz doprawiłam specjalną przyprawą BURRITO SEASONING, jednak dodatkowo dodałam sproszkowaną ostrą paprykę i pieprz cayenne, aby moja potrawa była na prawdę ostra :). Dzięki użyciu gotowych PSZENNYCH PLACKÓW TORTILLI danie było naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu.

Pikantne burrito z wołowiną

Podobnie jak przy TACOSACH do przygotowania burrito użyłam SALSY pomidorowej marki  EL TEQUITO, a także kilku innych składników tej samej firmy, które widoczne są na zdjęciu. Wszystkie te artykuły z czystym sumieniem mogę polecić, a kupicie je np. w LIDLU :).



Pikantne burrito z wołowiną

Przepis własny


Składniki na 6-7 porcji:
  • 6-7 PSZENNYCH PLACKÓW TORTILLI
  • olej do smażenia
  • cebula
  • czosnek
  • papryczka chili
  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 4-5 łyżek SALSY – pikantny sos pomidorowy z papryczką chili
  • 5 łyżek przyprawy BURRITO SEASONING
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 puszka CZERWONEJ FASOLI w pikantnym sosie chili
  • 1 puszka kukurydzy


Przygotowanie:

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili na patelnię wrzucić mięso i podsmażać przez kilka minut, aż się zrumieni (od czasu do czasu mieszając). Dodać salsę, farsz doprawić do smaku przyprawami, następnie dodać czerwoną fasolę wraz z pikantnym sosem i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wymieszać i dusić kilka minut.  

Na środku każdego placka tortilli układać po około 2-3 łyżki farszu i zawijać tortillę (najpierw zawinąć dół, następnie oba boki, aby nasz placek się nie rozpadał można go na dole owinąć paskiem folii aluminiowej). Tak przygotowane tortille wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut. Danie podawać z kwaśna śmietaną i/lub ulubionymi dipami.

*wpis zawiera lokowanie produktu 

Pikantne burrito z wołowiną

Pikantne burrito z wołowiną
 
Pikantne burrito z wołowiną

Pikantne burrito z wołowiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj