Burrito po przepyszna potrawa kuchni meksykańskiej. W pszenną tortillę zawinięty jest farsz, zwykle
mięsny z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów, czy papryki. W moim
dzisiejszym przepisie zdecydowałam się wykorzystać właśnie kukurydzę i czerwoną
fasolę z puszki, jednak nie taką zwykłą, a fasolę w pikantnym sosie chili,
dzięki czemu potrawa nabrała pikanterii. Mięsny farsz doprawiłam specjalną
przyprawą BURRITO SEASONING, jednak dodatkowo dodałam sproszkowaną ostrą
paprykę i pieprz cayenne, aby moja potrawa była na prawdę ostra :).
Dzięki użyciu gotowych PSZENNYCH PLACKÓW TORTILLI danie było naprawdę proste i
szybkie w przygotowaniu.
Pikantne burrito z wołowiną |
Podobnie jak przy TACOSACH do przygotowania burrito użyłam
SALSY pomidorowej marki EL TEQUITO, a
także kilku innych składników tej samej firmy, które widoczne są na zdjęciu.
Wszystkie te artykuły z czystym sumieniem mogę polecić, a kupicie je np. w
LIDLU :).
Składniki na 6-7 porcji:
- 6-7 PSZENNYCH PLACKÓW TORTILLI
- olej do smażenia
- cebula
- czosnek
- papryczka chili
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 4-5 łyżek SALSY – pikantny sos pomidorowy z papryczką chili
- 5 łyżek przyprawy BURRITO SEASONING
- szczypta sproszkowanej ostrej papryki
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 puszka CZERWONEJ FASOLI w pikantnym sosie chili
- 1 puszka kukurydzy
Przygotowanie:
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną w kostkę cebulę i
czosnek. Następnie dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Po chwili na
patelnię wrzucić mięso i podsmażać przez kilka minut, aż się zrumieni (od czasu
do czasu mieszając). Dodać salsę, farsz doprawić do smaku przyprawami,
następnie dodać czerwoną fasolę wraz z pikantnym sosem i odsączoną z zalewy
kukurydzę. Całość wymieszać i dusić kilka minut.
Na środku każdego placka tortilli układać po około 2-3 łyżki
farszu i zawijać tortillę (najpierw zawinąć dół, następnie oba boki, aby nasz
placek się nie rozpadał można go na dole owinąć paskiem folii aluminiowej). Tak
przygotowane tortille wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka
minut. Danie podawać z kwaśna śmietaną i/lub ulubionymi dipami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.