"Łosoś z sosem
ziołowym, ozdobiony plasterkami cytryny i ziarenkami pieprzu to potrawa godna
samych pochwał”. Tak podpisano przepis, na którym się wzorowałam
przygotowując dzisiejsze danie. Muszę przyznać, że faktycznie pochwały były i
to wielokrotne! Kolega Ł.B. , który miał okazję degustować łososia, był
absolutnie zachwycony jego smakiem i aromatem. Sok z cytryny i oliwa sprawiają,
że ryba jest niezwykle delikatna i soczysta. Ważne jest też, aby za długo jej
nie smażyć.
Filet z łososia z sosem ziołowym |
Nie jest łatwo dobrze przyrządzić rybę, poniższy przepis
jednak jest tak prosty, że nikt nie powinien mieć problemu, aby zachwycić
sowich gości. Gorąco polecam!
Receptura wzorowana na
przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”
- 60-70 dag filetów z łososia (na 3 porcje)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos ziołowy:
- 0,5 dużego opakowania jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 12%
- 0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- szczypta suszonej bazylii
- szczypta suszonego estragonu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cukru
Dodatkowo:
- kilka plasterków cytryny
- kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć
ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny i
odstawić na 15 minut. Przygotować sos ziołowy. W tym celu jogurt wymieszać z
majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną
pietruszkę (zostawić kilka listków do
dekoracji) i szczypiorek. Doprawić suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz
cukrem.
Łososia skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i
smażyć (lub grillować) na średnim
ogniu
po 6-8 minut z każdej strony (najpierw położyć rybę skórą do dołu). Rybę ułożyć na talerzach, ozdobić plasterkami cytryny, ziarenkami pieprzu oraz listkami natki pietruszki. Sos podawać oddzielnie.
po 6-8 minut z każdej strony (najpierw położyć rybę skórą do dołu). Rybę ułożyć na talerzach, ozdobić plasterkami cytryny, ziarenkami pieprzu oraz listkami natki pietruszki. Sos podawać oddzielnie.
Czas przygotowania: 50-60 minut
Filet z łososia z sosem ziołowym |
Filet z łososia z sosem ziołowym |
Filet z łososia z sosem ziołowym |
Jak ładnie podanie :) Danie musi być smakowite :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
pyszne danie tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować :)
OdpowiedzUsuń