Dziś zapraszam na sycącą i zdrową sałatkę kalafiorową.
Bardzo prosty skład i przygotowanie tej przekąski sprawia, że tym chętniej
chcemy ją przyrządzić :).
Z podanych składników otrzymacie sporą ilość sałatki, więc użyjcie dużej miski.
Jej ilość jednak z dużej mierze zależy od wielkości samego kalafiora. Sałatka
kalafiorowa z powodzeniem sprawdzi się także w roli lekkiego obiadu.
Sałatka kalafiorowa |
Polecam również sałatki brokułowe:
Źródło przepisu:
Smaczne i zdrowe surówki i sałatki
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 pomidory
- 5 jajek
- pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do gotowania kalafiora:
- sól
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i włożyć do garnka.
Zalać wrzątkiem, dodać sól, cukier i
kilka kropel soku z cytryny. Gotować po przykryciem ok. 15 minut, aż
będzie miękki. Następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia.
Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości), jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić
na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski włożyć kawałki kalafiora,
pomidory oraz jajka. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem,
solą, pieprzem i szczypiorkiem.
lekka, szybka i łatwa, a zarazem całkiem niebanalna :]
OdpowiedzUsuń