niedziela, 9 lutego 2014

Filet z łososia z sosem ziołowym

"Łosoś z sosem ziołowym, ozdobiony plasterkami cytryny i ziarenkami pieprzu to potrawa godna samych pochwał”. Tak podpisano przepis, na którym się wzorowałam przygotowując dzisiejsze danie. Muszę przyznać, że faktycznie pochwały były i to wielokrotne! Kolega Ł.B. , który miał okazję degustować łososia, był absolutnie zachwycony jego smakiem i aromatem. Sok z cytryny i oliwa sprawiają, że ryba jest niezwykle delikatna i soczysta. Ważne jest też, aby za długo jej nie smażyć.  

Filet z łososia z sosem ziołowym

Nie jest łatwo dobrze przyrządzić rybę, poniższy przepis jednak jest tak prosty, że nikt nie powinien mieć problemu, aby zachwycić sowich gości. Gorąco polecam!

Receptura wzorowana na przepisie z „Kolekcji dobrej kuchni”

Składniki na 3 porcje:
Filet z łososia z sosem ziołowym
  • 60-70 dag filetów z łososia (na 3 porcje)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sos ziołowy:
  • 0,5 dużego opakowania jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 0,5 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta suszonej bazylii
  • szczypta suszonego estragonu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta cukru
Dodatkowo:
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Przygotować sos ziołowy. W tym celu jogurt wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną pietruszkę (zostawić kilka listków do dekoracji) i szczypiorek. Doprawić suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz cukrem.
Łososia skropić oliwą z oliwek, doprawić solą, pieprzem i smażyć (lub grillować) na średnim ogniu

po 6-8 minut z każdej strony (najpierw położyć rybę skórą do dołu). Rybę ułożyć na talerzach, ozdobić plasterkami cytryny, ziarenkami pieprzu oraz listkami natki pietruszki. Sos podawać oddzielnie.

Czas przygotowania: 50-60 minut

Filet z łososia z sosem ziołowym

Filet z łososia z sosem ziołowym

Filet z łososia z sosem ziołowym
Walentynkowa kolacja we dwoje

3 komentarze:

  1. Jak ładnie podanie :) Danie musi być smakowite :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja Słoneczna Kuchnia9 lutego 2014 20:07

    Musiało smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj