Deserki czekoladowe to bardzo prosty w wykonaniu, elegancki
przysmak. Z pewnością uwiedzie wielbicieli czekoladowych słodkości. Delikatne
czekoladowe pianki przypominają ciasto biszkoptowe. W lecie doskonałym
dodatkiem będą tu owoce sezonowe i np. bita śmietana. Przepis Nigelli Lawson jak zwykle niezawodny!
Co prawda deserki podczas pieczenia troszkę „wyszły” z kokilek, więc możecie
ewentualnie podane porcje składników rozdzielić na pięć foremek dla
bezpieczeństwa.
Deserki czekoladowe |
Źródło przepisu:
„Nigella Ekspresowo”
Składniki na 4 porcje:
- 50 g gorzkiej czekolady*
- 50 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 25 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady*
- 22 g masła
- batonik z karmelowym nadzieniem (pominęłam)
*O zawartości
przynajmniej 70% miazgi kakaowej
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki i stopić razem z masłem w
kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z
cukrem na gęstą, jasnożółtą piankę (przy
pomocy miksera). Następnie wymieszać z mąką, sodą i solą. Masę jajeczną
połączyć z roztopioną czekoladą i rozłożyć na cztery kokilki. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
W celu przygotowania polewy rozpuścić czekoladę z masłem w
kąpieli wodnej albo w mikrofalówce, następnie wymieszać intensywnie, aż zrobi
się gładka i błyszcząca. Nałożyć na upieczone deserki.
Na koniec posypać pokruszonymi batonikami (pominęłam).
O mniam, wyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńTakim deserkiem to nikt nie pogardzi ;D
OdpowiedzUsuń