środa, 9 kwietnia 2014

Deserki czekoladowe

Deserki czekoladowe to bardzo prosty w wykonaniu, elegancki przysmak. Z pewnością uwiedzie wielbicieli czekoladowych słodkości. Delikatne czekoladowe pianki przypominają ciasto biszkoptowe. W lecie doskonałym dodatkiem będą tu owoce sezonowe i np. bita śmietana.  Przepis Nigelli Lawson jak zwykle niezawodny! Co prawda deserki podczas pieczenia troszkę „wyszły” z kokilek, więc możecie ewentualnie podane porcje składników rozdzielić na pięć foremek dla bezpieczeństwa.

Deserki czekoladowe
Źródło przepisu: „Nigella Ekspresowo”

Składniki na 4 porcje:
  • 50 g gorzkiej czekolady*
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Polewa:
  • 75 g gorzkiej czekolady*
  • 22 g masła
  • batonik z karmelowym nadzieniem (pominęłam)
*O zawartości przynajmniej 70% miazgi kakaowej


Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki i stopić razem z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasnożółtą piankę (przy pomocy miksera). Następnie wymieszać z mąką, sodą i solą. Masę jajeczną połączyć z roztopioną czekoladą i rozłożyć na cztery kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

W celu przygotowania polewy rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce, następnie wymieszać intensywnie, aż zrobi się gładka i błyszcząca. Nałożyć na upieczone deserki.
Na koniec posypać pokruszonymi batonikami (pominęłam).

Smacznego!!!

Deserki czekoladowe

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj