Uwielbiam placki, racuszki i wszelkie odmiany tej pysznej
przekąski, zwłaszcza z owocami. Prezentowała Wam już przepisy na RACUCHY Z JABŁKAMI,
JOGURTOWE PLACKI Z CZEREŚNIAMI, SEROWE Z TRUSKAWKAMI, ORKISZOWE Z JAGODAMI oraz
ŚLIWKOWO – MIGDAŁOWE. Wzorując się na tych pierwszych, jabłkowych usmażyłam
przepyszne placki z gruszkami, imbirem i otrębami. Doskonałe do przekąszenia o
każdej porze dnia! Gruszkowe racuchy możecie podać ze świeżymi owocami, czy
jogurtem. Równie dobrze smakują też same. Poziom słodkości, był dla mnie w sam
raz, dlatego nie oprószałam ich dodatkowo cukrem pudrem, ale zróbcie to, jeśli
wolicie słodsze placki.
Składniki na 10-13 placków:
- 1 duży jogurt naturalny (370 g)
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 20 g otrąb pszennych
- 2 gruszki (waga ok. 360 g)
- szczypta imbiru
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać z jogurtem. Dodać mąkę, proszek do
pieczenia i cukier puder. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki trzepaczką.
Na koniec dodać otręby, wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na niewielkie
kawałki, oprószyć imbirem i połączyć z ciastem.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając na patelnię
pełną łyżkę ciasta na jedną porcję. Smażyć na złoto z obu stron, po czym
przełożyć placki ręcznik papierowy, aby osiąkły z nadmiaru tłuszczu. Podawać same (na ciepło albo na zimno) lub ze
świeżymi owocami, cukrem pudrem, jogurtem.
Wpadłam na ten blog przypadkiem,ale bardzo mi się tutaj podoba :D Masz talent kulinarny :) Piszę z anonima,bo nie chce mi się logować ;) Zapraszam : http://przyszopceuszatych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
Usuń