Strony

niedziela, 11 maja 2014

Gulasz z indyka

Od początku prowadzenia tego bloga to była moja najdłuższa 1,5 tygodniowa przerwa pomiędzy postami. Miałam pewien planowany zabieg, który spowodował mocne osłabienie, a antybiotyk skutecznie zwalał mnie z nóg przez kilka dni do tego stopnia, że rekordowej doby przespałam 18 godzin! Przez ten czas broń boże nie zaniechałam mojej diety :). Jednym z jej elementów jest wykluczenie kurczaka oraz wieprzowiny. Z łatwością jednak przestawiłam się na pysznego indyka oraz wołowinę. Dzisiejsze danie to moja propozycja na obiad właśnie z indykiem, a niebawem podam Wam przepis na bardzo fajną i prostą potrawę z wołowiny.

Gulasz z indyka

Jak wspomniałam przy okazji ZUPY SOCZEWICOWEJ moja dieta składa się z prostych i niewyszukanych potraw. Pomysł na gulasz z ryżem zaczerpnęłam od chłopaka mojej koleżanki P. Zamieniłam jednak kurczaka na indyka, a ryż biały na naturalny brązowy co spowodowało, że danie idealnie wpisuje się w moją dietę :).  Jeżeli chodzi o warzywa tutaj kombinacji jest wiele. Wybrałam pomidory i paprykę, jednak możecie wykorzystać także cukinię, brokuły, czy inne ulubione warzywa.

Gulasz z indyka

Przepis własny

Składniki:
  • 0,5 kg indyka
  • przyprawy do indyka: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, carry, imbir, oregano, bazylia, kurkuma, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 małych pomidorów
  • papryka żółtka (lub po połowie papryki czerwonej i żółtej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 woreczki brązowego ryżu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana papryka słodka i/lub ostra


Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i zrumienić na oliwie. Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasiennie i również pokroić w kostkę.  Czosnek drobno posiekać. Ryż ugotować wg przepisu na opakowani ( 30 minut w osolonym wrzątku). Do podsmażonego indyka dodać warzywa i sos sojowy. Całość dusić ok. 10-15 minut. Następnie dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku, wymieszać i podawać. (Ryż można podać oddzielnie).  

Smacznego!!!

Gulasz z indyka
 
Gulasz z indyka

6 komentarzy:

  1. Aż ślinka mi cieknie, przepiękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przekonywujące zdjęcia, sałatka wygląda super smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przekonywujące zdjęcia, sałatka wygląda super smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekałam na jakiś wpis od Ciebie. Cieszę się, że już się lepiej czujesz. uwielbiam gulasze najróżniejsze, a z indyka na pewno jest najzdrowszy. Pewnie niedługo przygotuję, bo smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło czytać, że ktoś czeka na kolejny post :) Zachęcam do przygotowania gulaszu, jest bardzo dobry :).

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.