Od początku prowadzenia tego bloga to była moja najdłuższa
1,5 tygodniowa przerwa pomiędzy postami. Miałam pewien planowany zabieg, który
spowodował mocne osłabienie, a antybiotyk skutecznie zwalał mnie z nóg przez
kilka dni do tego stopnia, że rekordowej doby przespałam 18 godzin! Przez ten
czas broń boże nie zaniechałam mojej diety :). Jednym z jej elementów jest wykluczenie kurczaka
oraz wieprzowiny. Z łatwością jednak przestawiłam się na pysznego indyka oraz
wołowinę. Dzisiejsze danie to moja propozycja na obiad właśnie z indykiem, a
niebawem podam Wam przepis na bardzo fajną i prostą potrawę z wołowiny.
Gulasz z indyka |
Jak wspomniałam przy okazji ZUPY SOCZEWICOWEJ moja dieta składa się z prostych i niewyszukanych potraw. Pomysł na gulasz z ryżem zaczerpnęłam od chłopaka mojej koleżanki P. Zamieniłam jednak kurczaka na indyka, a ryż biały na naturalny brązowy co spowodowało, że danie idealnie wpisuje się w moją dietę :). Jeżeli chodzi o warzywa tutaj kombinacji jest wiele. Wybrałam pomidory i paprykę, jednak możecie wykorzystać także cukinię, brokuły, czy inne ulubione warzywa.
Gulasz z indyka |
Przepis własny
Składniki:
- 0,5 kg indyka
- przyprawy do indyka: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, carry, imbir, oregano, bazylia, kurkuma, gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 małych pomidorów
- papryka żółtka (lub po połowie papryki czerwonej i żółtej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 woreczki brązowego ryżu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana papryka słodka i/lub ostra
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, doprawić przyprawami i zrumienić na
oliwie. Pomidory obrać ze skórki pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda
nasiennie i również pokroić w kostkę. Czosnek
drobno posiekać. Ryż ugotować wg przepisu na opakowani ( 30 minut w osolonym wrzątku). Do podsmażonego indyka dodać
warzywa i sos sojowy. Całość dusić ok. 10-15 minut. Następnie dodać ugotowany
ryż, doprawić do smaku, wymieszać i podawać. (Ryż można podać oddzielnie).
Aż ślinka mi cieknie, przepiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle przekonywujące zdjęcia, sałatka wygląda super smacznie!
OdpowiedzUsuńPrzekonywujące zdjęcia, sałatka wygląda super smacznie !
OdpowiedzUsuńCzekałam na jakiś wpis od Ciebie. Cieszę się, że już się lepiej czujesz. uwielbiam gulasze najróżniejsze, a z indyka na pewno jest najzdrowszy. Pewnie niedługo przygotuję, bo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńJak miło czytać, że ktoś czeka na kolejny post :) Zachęcam do przygotowania gulaszu, jest bardzo dobry :).
Usuń