Moja koleżanka A. zaproponowała mi zupę warzywną, kiedy
zgłodniałam podczas wizyty u niej. Wtedy wpadłam na pomysł: a może by tak to
zblendować i zrobić krem? Czemu nie :). Dodałam jeszcze trochę przypraw, które znalazłam w
jej kuchni i zjadłam ze smakiem przepyszną warzywną zupę. Smakowała mi tak
bardzo, że od razu poprosiłam o dokładkę :). Zmieniając nieco porcje składników i układając swój
bogaty zestaw przypraw, dziś podaję Wam przepis na warzywny krem z kaszą
jaglaną! To danie doskonale wpisuje się w moją dietę, w której wskazane są
warzywa, szczególnie por, seler i pietruszka, a także kasza jaglana.
Zmiksowanie jarzyn to również dobry pomysł jeśli macie dzieci „niejadki”. Taki
krem można wypić nawet przez słomkę spożywając przy tym dużo witamin!
Przepis własny
inspirowany recepturą A.
Składniki na ok.
4 porcje:
- ok. 2 litry wody
- marchewka
- korzeń pietruszki
- mały seler
- por
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- cukinia
- 4-5 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżeczki soli morskiej
- przyprawy:
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oregano
- bazylia
- majeranek
- zioła prowansalskie
- curry
- kurkuma
- natka pietruszki
- rozmaryn
- tymianek
- rozdrobnione w moździerzu ziele angielskie
- biały pieprz (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę. Warzywa umyć, obrać, pokroić na
mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać sól oraz wszystkie przyprawy,
zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Kaszę jaglaną
dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą i dodać do zupy. Gotować
jeszcze 20 minut, następnie całość zblendować na krem i podawać.
Zupa warzywna z kaszą jaglaną |
Zupa warzywna z kaszą jaglaną |
Bardzo fajna zupa:) zapisuje co by z nią poeksperymentować nieco w swojej kuchni:)
OdpowiedzUsuńCiekawe co wymyślisz?
Usuń