środa, 28 maja 2014

Zupa warzywna z kaszą jaglaną – Krem

Moja koleżanka A. zaproponowała mi zupę warzywną, kiedy zgłodniałam podczas wizyty u niej. Wtedy wpadłam na pomysł: a może by tak to zblendować i zrobić krem? Czemu nie :). Dodałam jeszcze trochę przypraw, które znalazłam w jej kuchni i zjadłam ze smakiem przepyszną warzywną zupę. Smakowała mi tak bardzo, że od razu poprosiłam o dokładkę :). Zmieniając nieco porcje składników i układając swój bogaty zestaw przypraw, dziś podaję Wam przepis na warzywny krem z kaszą jaglaną! To danie doskonale wpisuje się w moją dietę, w której wskazane są warzywa, szczególnie por, seler i pietruszka, a także kasza jaglana. Zmiksowanie jarzyn to również dobry pomysł jeśli macie dzieci „niejadki”. Taki krem można wypić nawet przez słomkę spożywając przy tym dużo witamin!

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Przepis własny inspirowany recepturą A. 

Składniki na ok. 4 porcje:
  • ok. 2 litry wody
  • marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • mały seler 
  • por 
  • 0,5 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • cukinia 
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej 
  • 3 łyżeczki soli morskiej 
  • przyprawy:
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oregano
- bazylia
- majeranek
- zioła prowansalskie
- curry
- kurkuma
- natka pietruszki
- rozmaryn
- tymianek
- rozdrobnione w moździerzu ziele angielskie
- biały pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać wodę. Warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać sól oraz wszystkie przyprawy, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą i dodać do zupy. Gotować jeszcze 20 minut, następnie całość zblendować na krem i podawać.

Zupa warzywna z kaszą jaglaną

Zupa warzywna z kaszą jaglaną
 

2 komentarze:

  1. Bardzo fajna zupa:) zapisuje co by z nią poeksperymentować nieco w swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj