Dziś jedna z propozycji na wykorzystanie pysznego
szparagowego PESTO, na które podawałam Wam przepis kilka dni temu. Samo Pesto
ma tak doskonały, wyrazisty i niebanalny smak, że podanie go z makaronem to
pewnik udanego obiadu!
Składniki na 4 porcje:
- 30 dag zielonych szparagów
- 60 ml oliwy extra virgin
- pół pęczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 filecików anchois
- 40 g tartego sera parmezan lub grana padano
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 35-40 dag makaronu spaghetti (lub linguine, czy bucatini)
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą,
doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut.
Następnie wystudzić i pokroić na kawałki. Czosnek rozdrobnić.
Szparagi zmiksować blenderem z pozostałą oliwą, bazylią,
czosnkiem, sokiem z cytryny, anchois oraz serem. Doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Makaron ugotować al. dente wg przepisu na opakowaniu. Dodać
do Pesto, wymieszać i przełożyć na talerze. Skropić oliwą, posypać serem,
udekorować listkami bazylii i anchois.
Uwielbiam spaghetti, a jeszcze ze szparagami to już w ogóle. Cudny przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi, że potrawa przypadła Ci do gustu :)
Usuń