Strony

piątek, 15 marca 2013

Łosoś pieczony w pomidorach

Łosoś wystąpił u mnie już kilka razy: zapiekany z czerwonym Pesto, w risotto, a wędzony w sałatce i jajkach faszerowanych. Zdecydowanie lubię przyrządzać potrawy z łososia. Dziś moja kolejna obiadowa propozycja na pieczoną formę tej ryby. Łososia podałam z pomidorami, oliwkami, dymką i bazylią.

Wahałam się, czy jarzyny dodać do ryby i piec razem, czy piec tylko łososia, a warzywa podać oddzielnie podsmażone na patelni. Ostatecznie zdecydowałam się na opcje drugą, ale ostateczny wybór pozostawiam dla Was.

Danie jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, chociaż wymaga około 45 minut wolnego czasu. Ale opłaca się!

Rada: Dla wzbogacenia smaku, do potrawy można dodać winogrona. 

Łosoś pieczony w pomidorach
 Składniki na dwie porcje: 
  • 2 filety z łososia
  • 2 duże pomidory
  • dymka: cebulka + szczypiorek
  • ok. 75 g oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka listków bazylii
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem (jeżeli chcemy użyć mrożonej ryby, należy ją wyjąć kilka godzin wcześniej i rozmrozić w pokojowej temperaturze). Rybę ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 32 minut. W połowie pieczenia filety należy przekręcić na drugą stronę.

Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię posiekać. Na 15 minut przed końcem pieczenia łososia, na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidory, cebulę, czosnek, oliwki i bazylię. Smażyć na małym ogniu przez około kwadrans, doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem. Podawać na gorąco wraz z upieczonym łososiem.   

Łosoś pieczony w pomidorach
 Widoczną w tle serwetę, zrobiłam z lnu i wstążek. Jak Wam się podoba?
Łosoś pieczony w pomidorach
Łosoś pieczony w pomidorach

10 komentarzy:

  1. Łosoś w każdej postaci...love <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. U mnie na talerzu wiosna w pełni, szkoda, że za oknem jeszcze nie :(

      Usuń
  3. Wygląda pysznie i tak pięknie podany, u mnie dziś łosoś z sałatką chlebową(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam łososia! świetne przepisy! będę zaglądać regularnie.

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny przepis. Wczoraj zrobiłem i wyszedł wyśmienity. Dodatkowo przed zakończeniem pieczenia na łososia położyłem plasterek mozarelli, która fajnie się rozpuściła i stworzyła świetny dodatek do pomidorów. Całość podana z pieczonymi ziemniakami.

    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował! Mozzarella to doskonały pomysł, świetnie komponuje się z pomidorami :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.