Po przygodach
„łososiowych” o których mogliście przeczytać przy okazji przepisu na Łososia z czerwony Pesto nareszcie
przyszedł czas na Risotto!
Risotto jest podobno
popularną potrawą włoską, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów.
Wyśmienicie smakuje m.in. z rybami.
Najczęściej przyrządza się je w głębokiej patelni (u mnie rolę tą pełni
niezbyt włoski, ale skuteczny wok). Aby nadać potrawie aksamitnej konsystencji,
do ugotowanego ryżu można dodać masło, jogurt lub śmietanę oraz tarty parmezan.
Przygotowanie risotto z łososiem jest dosyć proste. Polecam Wam wypróbowanie
poniższego przepisu.
Risotto z łososiem |
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 steki z łososia
- cebula
- łyżka masła
- szklanka bulionu rybnego ( może być tez warzywny)
- koperek i szczypiorek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Steki z łososia umyć
i osuszyć, następnie przyprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni i usmażyć łososia,
dodać pokrojoną w kostki cebulę. Po usmażeniu łososia wyjąć go i pokroić na
nieduże kawałki. Do pozostawionej na patelni cebuli dodać ryż i smażyć cały
czas mieszając. Wlać gorący bulion i po chwili dodać kawałki łososia. Doprawić
do smaku solą i pieprzem oraz dodać
posiekany koperek i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i podawać.
Risotto z łososiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.