Strony

piątek, 21 czerwca 2013

Papryki faszerowane szpinakiem

Od ponad czterech miesięcy nie robiłam faszerowanych papryk i tak jakoś naszła mnie ochota. Lubię przyrządzać takie dania, gdyż moim zdaniem niezależnie od nadzienia, faszerowane, zapiekane papryki zawsze ciekawie się prezentują.

Zastanawiałam się pomiędzy farszem mięsnym, a szpinakowym i tym razem wybór padł na szpinak, także w najbliższej przyszłości z pewnością możecie się spodziewać papryk nadzianych mięsem mielonym, ale nic więcej na razie nie zdradzę.

Szpinak świeży zblanszowany lub mrożony podsmażony, doprawiam czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Do tego dodaję tylko pomidorki koktajlowe, parmezan i danie gotowe :)

Papryki faszerowane szpinakiem


Papryki faszerowane szpinakiem
Zobacz również:


Składniki dla 2 osób:
  • 2 papryki
  • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych ( pominęłam)
Dodatkowo:
  • oliwa do posmarowania formy

Przygotowanie:

Papryki umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Szpinak opłukać, pokroić, przelać wrzątkiem na sitku i osączyć ( mrożony  szpinak, rozmrozić na patelni, na łyżce oliwy), doprawić zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na połówki, wymieszać ze szpinakiem. Farszem napełnić papryki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posypać parmezan i orzeszkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.  Podawać z dipem jogurtowo-ziołowym.

Uwaga: Zamiast parmezanu można dodać ser kozi. 

Przepis pochodzi z miesięcznika „Dobre Rady” (plus moje zmiany)

Papryki faszerowane szpinakiem

Papryki faszerowane szpinakiem

Papryki faszerowane szpinakiem

Papryki faszerowane szpinakiem

7 komentarzy:

  1. Wyglądają oszałamiająco ! Wszystko co bardzo lubię.
    Dla mnie jedynie cena papryki niefajna :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podobają :) Niedługo papryka będzie tania, także zachowaj w pamięci ten przepis :)

      Usuń
  2. Ależ oczywiście, że zachowam, zwłaszcza, że odpowiada mi bardziej niż tradycyjne faszerowane mięskiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, na pewno wyprobuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają apetycznie, spróbuję zrobić, ale piec aż 200 minut?
    Zapraszam na moją stronkę http://zyciecudem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiła błąd :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.