czwartek, 31 stycznia 2013

Papryki faszerowane pomidorami i jajkami

Wiele miałam pomysłów na przygotowanie sobotniego obiadu, na którym miałam gościć przyjaciół. Mój wybór padł na smakowite, bezmięsne danie (a bo to wiadomo, czy znajomi nie przeszli na wegetarianizm), jakim są papryki faszerowane: pomidorami, jajkami, kukurydzą, szczypiorkiem oraz cebulką.  Z tymi składnikami idealnie komponuje się także ser żółty, który dodałam na wierzch farszu pod koniec pieczenia, aby stał się przyjemnie ciągnący. 

Papryki faszerowane pomidorami i jajkami
 
Składniki na 3 porcje:

  • 3 duże papryki
  • 2 pomidory
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 jajka
  • średnia cebula
  • szczypiorek
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

 Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Dorzucić je do jajek wraz z odsączoną kukurydzą. Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie całość wymieszać. 

Tak przyrządzonym farszem napełnić papryki i ułożyć je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia zetrzeć na tarce ser żółty. Na około 5 minut przed końcem pieczenia papryki posypać serem. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawać.

Papryki faszerowane pomidorami i jajkami

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj