Mój przepis na PIECZONE ZIEMNIAKI, publikowany we wrześniu
stał się absolutnym hitem, a jego oglądalność przebiła nawet najpopularniejsze
do tej pory CIASTO MARCHEWKOWE. Nic dziwnego, ponieważ ziemniaki lubi każdy, są
tanie i łatwo dostępne, a dobrze przygotowane smakują wybornie. Dzisiaj
zaproponuję Wam ziemniaki faszerowane szynką, cebulą i czosnkiem, które możecie zaserwować zarówno na obiad
(3-4 połówki na osobę) lub jako ziemniaczaną przekąskę (1-2 połówki na osobę).
Ciekawa jestem, czy ten przepis również Wam się tak mocno spodoba?
Przepisów na faszerowane warzywa (takie jak pomidory czy
papryki), jajka albo pieczarki znajdziecie na tym blogu kilkanaście, w dziale
PRZĘKĄSEK lub DAŃ GŁÓWNYCH. Do przygotowania ziemniaków, których wcześniej
jeszcze nie faszerowałam, zainspirował mnie przepis z książki APÉRITIFS DINATOIRES: 1001 RECETTES. Zmieniłam
nieco proporcje składników i wprowadziłam kilka drobnych „ulepszeń”. W wyżej
wymienionej pozycji występuje także propozycja farszu z opieńków, kiełbasy,
boczku i sera comte, którą możecie wypróbować.
Faszerowane ziemniaki |
Składniki:
- 4 ziemniaki (dosyć duże)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 dag ulubionej szynki
- 2-3 łyżki śmietany (12 lub 18%)
- 1 pęczek szczypiorku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować w mundurkach w osolonej wodzie przez 15-20
minut (czas podany od momentu zagotowania
wody). Następnie odcedzić i odstawić
do wystudzenia.
Cebulę i czosnek drobno posiekać podsmażyć na oleju. Szynkę
pokroić w drobną kostkę, dorzucić na patelnię i smażyć kilka minut. Ugotowane
ziemniaki przekroić na połówki, wydrążyć miąższ (najlepiej przy pomocy łyżeczki z ząbkami lub zwykłej łyżeczki),
pozostawiają półcentymetrową warstwę wewnątrz.
Miąższ z ziemniaków rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać
szynkę z cebulą i czosnkiem, śmietanę, drobno posiekany szczypiorek, doprawić
do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować ziemniaki i
ułożyć je* w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego!
*Rada: Aby ziemniaki stabilnie stały, po przekrojeniu
ich na pół odetnijcie zaokrąglone spody, wystarczy uciąć dosłownie sam
wierzchołek :)
Bardzo fajny pomysł i na dodatek taki prosty :) Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu mogą być daniem głównym :) Rewelacja. Zabieram przepis
OdpowiedzUsuńSą bardzo syte, więc jako danie główne w sam raz :)
UsuńPyszne! I jaki smakowity farsz ;) Ja ziemniaki zawsze i wszędzie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis przypadła do gustu :) Pozdrawiam
UsuńBardzo lubię, a Twoje wyglądają bardzo smakowicie ;) Takie śliczne, kolorowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepysznie! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńziemniaczki wlasnie sie robia.....dam znac jak smakowaly :-)
OdpowiedzUsuńziemniaczki wlasnie sie robia.....dam znac jak smakowaly :-)
OdpowiedzUsuńto i ja się skusiłam :) już są w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńAnka
A ja w sobotę będą je robiła :-D
OdpowiedzUsuńSa przepyszne;)
OdpowiedzUsuńSa niesamowicie pyszne.
OdpowiedzUsuńAsia
Jestem po raz pierwszy na tej stronie i musze stwierdzic,ze bardzo mi sie podoba.Jest estetyczna,przejrzysta,proponuje ciekawe przepisy wraz z kolorowymi zdjeciami.Latwo znalezc propozycje od przystawki do deseru.Gratuluje.
OdpowiedzUsuńWyprobowalam przepis na ziemniaki,sa smaczne.Poniewaz sama lubie czasami poeksperymentowc,nastepnym razem wymieszalam srodki ziemniakow z topinamburem.Zupelnie odmienny smak.Pozdrawiam
Ziemniaczki zrobiłam wczoraj, troszkę przy nich pracy ale wyszły dobre w smaku, podałam z sosem czosnkowym domowej roboty.
OdpowiedzUsuń