wtorek, 10 września 2013

Pieczone ziemniaki

Bardzo lubię ziemniaki, jednak nie gotuję ich zbyt często, ponieważ dużo prościej jest wrzucić np. woreczek kaszy, czy ryżu niż obierać ziemniaki, pilnować żeby nie wykipiały, a potem gotować przez bliżej nieokreślony czas, ponieważ co odmiana to w innym czasie się ugotuje. Do tego bardzo często ziemniaki w wodzie się prawie rozpadają, a jednocześnie są twarde… Cóż może to zabrzmi śmiesznie, ale faktem jest, że gotowanie ziemniaków to dla mnie zmora…

Ostatnio, kiedy przechodziłam z mężem obok Fast foodów w jednej  z galerii handlowych, zwrócił mi uwagę  na smakowicie wyglądające rumiane ziemniaczki i rzekł: „takie mogłabyś zrobić”. Pomyślałam: pewnie, że mogłabym! Pomysł niby żaden genialny, a jednak muszę Wam powiedzieć, że pieczone ziemniaki absolutnie mną zawładnęły! Krótko obgotowane w wodzie, potem natarte aromatycznymi przyprawami, które zapewniają im złocisty kolor. Do tego chrupiąca skórka!

Pieczone ziemniaki

Nie ma możliwości, żeby pieczone przez 40 minut ziemniaki były surowe, a jednocześnie nie rozpadają się, czyli mój efekt idealnego ziemniaka został osiągnięty :) Również wizualnie na talerzu prezentują się dużo bardziej efektownie, aniżeli takie blade wyjęte z wody, do tego nie stygną tak szybko. Po prostu same zalety płyną z pieczenia ziemniaków, więc gorąco Was do tego zachęcam! Do wszelkich dań mięsnych, rybnych, a w kryzysowych momentach nawet same podane z jajkiem sadzonym… PYSZNOŚCI!

Pieczone ziemniaki

Przepis własny

Składniki:
  • 4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sproszkowana słodka papryka
  • sproszkowana ostra papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Warzywa włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą, gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, doprawić  solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut.  

Pieczone ziemniaki
Warzywa psiankowate 2013

90 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. świetne są z pieczonymi borowikami, palce lizać...

      ps. ziemniaki można też grilować w piekarniku, też są pyszne

      Usuń
  2. Ja od mojego męża ciągle słyszę, że mogłabym zrobić jakieś ziemniaczki czy w postaci pieczonej czy frytek...jest wielkim ich miłośnikiem. Takich jeszcze mu nie robiłam, będzie zachwycony ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano właśnie :P Zrób koniecznie, z pewnością będzie wniebowzięty! Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Choć gotowanie ziemniaków nie sprawia mi trudności, bardzo lubię takie pieczone i robię je bardzo często, na różne sposoby z różnymi przyprawami. Zawsze wychodzą takie pyszne, jak Twoje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, na pewno wykorzystam ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo mi, że mój przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
    2. Zrobiłam dziś na obiad- były rewelacyjne - dzięki ;-)

      Usuń
    3. Super! Bardzo się cieszę, że smakowały :)

      Usuń
    4. piec bez przykrycia?

      Usuń
    5. witam czy te ziemniaki trzeba przykryć czy mogą być otwarte w naczyniu żaroodpornym

      Usuń
  5. Jestem wielką miłośniczką dan z ziemniaków :) I to pod każdą postacią ae te pieczone przygotowuję niezwykle często :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To lubię :-) Szczególnie z wielkopolskim gzikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wyglądają, na pewno wypróbuje ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie wyglądają, na pewno wypróbuje ten przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne!!!!! Polecam..

    OdpowiedzUsuń
  10. a moge je upiec w woreczku do pieczenia ? przeprowadzialam sie i nie mam naczyn zaroodpornych heh ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz, ale nie mam pewności co z tego wyjdzie :P Wydaje mi się, że nie będą miały takiej chrupiącej skórki, bo w woreczku będzie się zbierać wilgoć z parowania ziemniaków. Tak pieczemy mięso, ale wtedy zależy nam żeby było soczyste!
      Nawet jeśli nie masz żadnych naczyń, to na pewno masz zwykłą blachę taką do piekarnika, więc na Twoim miejscu zamiast wkładać ziemniaki do woreczka, ułożyłabym je na zwykłej blasze i dalej przygotowałabym je identycznie czyli kropiła oliwą i obsypała przyprawami :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że smakowały :)

      Usuń
  12. Dziś je robię!!!Napiszę później jak smakowały!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, napisz koniecznie, jestem ciekawa! Życzę smacznego :)

      Usuń
  13. Też dziś będą na obiadek :) Pierwsze ziemniaczki pieczone w moim życiu :) Kocham ziemniaki pod każdą postacią i jestem ciekawa jakie mi wyjdą :) Wielkie dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana, że wyjdą wyśmienicie :)

      Usuń
  14. gdzie jest opcja "drukuj"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obecną chwilę nie mam takiej opcji, jesteś pierwszą osobą, która o to pyta i jest do dla mnie bardzo cenna uwaga! W najbliższym czasie na pewno dodam te funkcję :)

      Usuń
    2. Już jest funkcja drukowania przepisu :)

      Usuń
  15. Dzisiaj wyprobuje przepis, napisze jak wyszły:-) Pierwszy raz takie robię:$

    OdpowiedzUsuń
  16. a mozna bez obierania ze skórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej odradzałabym, ponieważ skórka została by potem obrana, a tutaj chodzi o to, że podczas pieczenia robi się na ziemniakach fajna chrupiąca skorupka, a dobrze doprawiona doskonale smakuje. Tak przyprawy zostały by na skórce...

      Usuń
  17. właśnie robię takie ziemniaczki na obiad. Żona póki co jest w pracy ale jak wróci mam nadzieję że będzie jej smakowało :)
    dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie, żona na pewno będzie wniebowzięta! Życzę smacznego :)

      Usuń
  18. od pewnego czasu patrzylam na ten przepis. Dzis go pozyczylam ;] co prawda przed wrzuceniem do garnka z woda wzielam je pokroilam w talarki nie przecinajac ziemniaka i dodalam tez do tego podsmazona wczesniej cebulke z pieczarkami i calosc wrzucilam na blache ;] ale reszta jest zrobiona tak samo. Nie wiem jeszcze jak wyjda ale ten zapach <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł, na pewno będą pyszne!

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Opowieści o pieczonych ziemniaczkach skłoniły mnie do wypróbowania przepisu ;) Własnie czekam na efekt końcowy. Już nie mogę się doczekać kiedy ich spróbuję :)

      Usuń
  20. właśnie się pieką, czekam z niecierpliwością , na sam widok cieknie mi ślinka, dam znać jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  21. jak obiecałam tak piszę...ziemniaczki wyszły rewelacyjnie, jutro też będą na obiadek :)
    dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam

      Usuń
  22. Zaraz musze to wypróbować! ;-) ziemniaki mają być ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
  23. ziemniaki mam wcześniej ugotowac? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie ziemniaki długo pieczemy, więc nie mają one być całkiem ugotowane, a lekko "podgotowane". Wkładam ziemniaki do zimnej wody i stawiam na gaz. Kiedy woda zawrze, odcedzam i piekę.

      Usuń
  24. Bardzo smaczne. Szukałam jakiegos pomysłu na dziś i proszę - wyszlo smakowicie i inaczej niż zwykle.

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie no niech ktoś przyjdzie do mnie i mi upiecze!!!. Ponad godzinę w piekarniku i dalej twarde a kawałki nie większe niż 2cm grubości. F*CK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy przed pieczeniem ziemniaki były podgotowane? Może też jakaś feralna odmiana, proszę spróbować z innym rodzajem :).

      Usuń
    2. Ok dziś zrobiłem już zgodnie z przepisem i jest No1. Wcześniej faktycznie nie obgotowałem. Dzięki

      Usuń
  26. dzisiaj próbuję. A jakie mięso do tego najlepiej by pasowało? myślałam o żeberkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pieczonych ziemniaczków każde mięso, czy ryba powinno smakować dobrze, żeberka jak najbardziej :) W dziale "dań głównych" jest fajny przepis właśnie na żeberka - polecam zajrzeć.

      Usuń
  27. Ja bardzo, bardzo często robię pieczone ziemniaki. Mąż takie uwielbia. Ja jednak robiłam zawsze bez podgotowywania, a i tak nie były za twarde. Zamiast tego przykrywałam folią ze zrobionymi dziurkami, a po pewnym czasie folię zdejmowałam. Ale może teraz zrobię tak i będą szybciej gotowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Sprobowalam I wyszly pyszne. Mieciutkie w srodku , no super. Dzieki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  29. tu niemalże identycznie podany przepis ( kilka słów wycięto, zmieniono) http://smakowisko.pl/pieczone-ziemniaki-z-ziolami/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, jednak podany jest link do źródłowego przepisu na moim blogu, więc to jest w porządku :)

      Usuń
  30. Przepyszne :D często robię takie w domu.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. a mozna uzyc przyprawy do ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można, jednak nie polecam używania jakichkolwiek gotowych mieszanek przypraw. Zrobienie własnej jest dużo zdrowsze, a potrawy o wiele smaczniejsze :).

      Usuń
  32. dziś zrobiłam :D wyszły przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  33. WITAM, Chciałam zrobić jako jedno danie te ziemniaczki wraz z żeberkami w marynacie miodowo musztardowej. Jak pogodzic pieczenie tych dwoch rzeczy i prosze o rade jaka surówke do tego podac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli chodzi o pieczenie najpierw włożyłabym ziemniaki do temp. 200 stopni, a na ostatnie 20 minut dołożyłabym żeberka nieco zmniejszając temp. do 190-180 stopni. Jako surówka świetnie sprawdzi się cole slaw lub tylko poszatkowana biała kapusta z dressingiem. Pasować będzie także sałata z pomidorami.

      Usuń
  34. Mam piec z termoobiegiem zeby temperatura była wszędzie jednakowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej konieczności.

      Usuń
    2. Jutro mam w planach zrobić takie ziemnaiki tylko mam pytanie: na jakiej opcji piekarnika je piec?? góra-dól ? Z góry dziekuje za odpwiedź ! Nadia

      Usuń
    3. Polecam góra i dół. Smacznego :)

      Usuń
  35. Właśnie jestem po obiadku :) Ziemniaczki wyszły rewelacyjnie ! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygladaja smakowicie :) Musze sprobowac bo tez uwielbiam pieczone ziemniaczki :)

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam na obiadek ryż,ale te ziemniaczki wyglądają tak apetycznie że też je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja też często robię pieczone ziemniaki, ale nieco szybciej. Po prostu kroję na mniejsze kawałki tzw. ósemki (większe niż na frytki). Surowe mieszam w misce razem z odrobiną oliwy bądź oleju i przyprawami (może być przyprawa do ziemniaków) i takie rozkładam każdy oddzielnie na blasze. Piekę ok. 25-30 minut w piekarniku w ok. 200 stopniach. Są pyszne :) Ale Twoje też wyglądają apetycznie więc też pewnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  40. nie mam piekarnika, czy mogę upiec w halogen oven i w jakiej temperaturze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Nigdy nie korzystałam z turbo piekarnika, więc nie chcę źle doradzić. Proszę popróbować.

      Usuń
  41. Wypróbowałam i są pyszne :) tylko ja dodałam jeszcze odrobinę ziół prowansalskich :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. Czy mogę spód naczynia posmarować masełkiem czosnkowym? Czy ziemniaki wtedy nabiorą posmaku czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sugeruję posmarować masełkiem ziemniaki zamiast skrapiać je oliwą :)

      Usuń
  43. Pycha. Małżonka zadowolona. Misja wypełniona.

    OdpowiedzUsuń
  44. Ja okroję w kliniki-ósemki i piekę na blaszce, wtedy podpiekają się też od spodu.

    OdpowiedzUsuń
  45. Zrobiłam, ziemniaczki wyszły dobre ale na kolana nie powalają. Kwestia gustu. Ja posoliłam trochę wodę i dobrze zrobiłam ponieważ pieczone ziemniaczki są zwykle aromatyczne tylko z zewnątrz, w środku często są bez smaku. Następnym razem użyłabym zwykłego oleju a nie oliwy, ponieważ oliwa ma charakterystyczny smak, po drugie dodałabym czosnku granulowanego lub najlepiej soli czosnkowej i myślę że wtedy byłby idealne. aha i polecam jednak podgotować ziemniaczki jakieś 5 minut od momentu zagotowania się wody ponieważ moje młode ziemniaki były leciutko twardawe mimo tego że zagotowałam je. Miła odmiana od zwykłych gotowanych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  46. Mniam :) no to biorę się za obiad :).
    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  47. zgadzam sie ... pieczone ziemniaczki naaaaaaaaaaaaaajlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  48. szukałam przepisu na pieczone ziemniaki i trafiłam na tą stronę. Wiem, że to 3 lata temu pisane, ale żeby ziemniaki nie wykipiały trzeba dorzucić do wody łyżeczkę masła :)

    OdpowiedzUsuń
  49. To doskonały pomysł na to jak polubić same ziemniaki, jak dodać im magii smaku. Jak widać nie trzeba wiele by efektownie zaskoczyć na talerzu swoich najbliższych. Przy tym dobra wiadomość dla odchudzających się - ziemniak sam w sobie nie tuczy, no chyba że zjecie ich naprawdę sporo, tutaj został obalony ten popularny mit: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/obalamy-popularne-dietetyczne-mity

    OdpowiedzUsuń
  50. KOchani! oliwę spożywa się tylko na surowo!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  51. Pyszności, najlepsza forma ziemniaków jaka istnieje ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj