środa, 30 stycznia 2013

Zapiekane conchiglioni (muszle) ze szpinakiem pod beszamelem


Ponieważ prezentowałam Wam już muszle na zimno jako przekąskę, dziś zapraszam na danie obiadowe: conchiglioni ze szpinakiem, zapiekane pod beszamelem, w sosie pomidorowym.  Powiem krótko: jest to pyszne i pożywne danie. Poniżej podaję przepis na porcje dla 2 osób.


Zapiekane conchiglioni (muszle) ze szpinakiem pod beszamelem
 
Składniki:
  • 12-14 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle) 
  • 4 łyżki tartego żółtego sera 
  • natka pietruszki 
  • łyżeczka oliwy

 Farsz:
  • 25 dag świeżego szpinaku ( lub opakowanie mrożonego) 
  • ½ opakowania sera ricotta 
  • łyżka masła 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz

 Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki oliwy 
  • ząbek czosnku 
  • cebula 
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego 
  • 3-4 łyżki wody 
  • suszone oregano 
  • sól i pieprz

 Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła 
  • ¾ szklanki mleka 
  • 3 łyżeczki mąki 
  • sól i pieprz 
  • sproszkowana gałka muszkatołowa

 Przygotowanie 

Muszle włożyć do osolonego wrzątku, dodając łyżeczkę oliwy  i gotować  około 15 minut (al dente). Następnie makaron zahartować zimną wodą na durszlaku. 

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie dołożyć szpinak. Farsz podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić. Po wystudzeniu dodać ser ricotta i ponownie wymieszać. 

Do przygotowania sosu pomidorowego, należy rozgrzać oliwę na patelni, następnie podsmażyć na niej posiekaną cebulę oraz czosnek ( zmiażdżony lub posiekany). Po kilku minutach dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek wody, sól, pieprz oraz oregano. Całość zagotować, po czym wyłożyć sos do naczynia żaroodpornego. 

Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i równomiernie wymieszać. Po chwili rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając,  do momentu, aż sos zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. 

Muszle nadziewać farszem szpinakowym i kolejno układać w naczyniu żaroodpornym, na sosie pomidorowym. Następnie makaron polać wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym oraz posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć danie, udekorować natką pietruszki i podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj