Ponieważ prezentowałam Wam już
muszle na zimno jako przekąskę,
dziś zapraszam na danie obiadowe: conchiglioni ze szpinakiem, zapiekane pod beszamelem,
w sosie pomidorowym. Powiem krótko: jest
to pyszne i pożywne danie. Poniżej podaję przepis na porcje dla 2 osób.
Zapiekane conchiglioni (muszle)
ze szpinakiem pod beszamelem
|
Składniki:
- 12-14 sztuk makaronu conchiglioni ( duże muszle)
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- natka pietruszki
- łyżeczka oliwy
Farsz:
- 25 dag świeżego szpinaku ( lub opakowanie mrożonego)
- ½ opakowania sera ricotta
- łyżka masła
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- cebula
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki wody
- suszone oregano
- sól i pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- ¾ szklanki mleka
- 3 łyżeczki mąki
- sól i pieprz
- sproszkowana gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Muszle
włożyć do osolonego wrzątku, dodając łyżeczkę oliwy i gotować
około 15 minut (al dente). Następnie makaron zahartować zimną wodą na
durszlaku.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, a następnie dołożyć szpinak. Farsz podsmażyć, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać i odstawić. Po wystudzeniu dodać ser ricotta i ponownie
wymieszać.
Do
przygotowania sosu pomidorowego, należy rozgrzać oliwę na patelni, następnie
podsmażyć na niej posiekaną cebulę oraz czosnek ( zmiażdżony lub posiekany). Po
kilku minutach dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek wody, sól, pieprz oraz
oregano. Całość zagotować, po czym wyłożyć sos do naczynia żaroodpornego.
Przygotować
beszamel. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i równomiernie wymieszać. Po
chwili rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas
mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje
do konsystencji gęstej śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i gałka
muszkatołową.
Muszle
nadziewać farszem szpinakowym i kolejno układać w naczyniu żaroodpornym, na
sosie pomidorowym. Następnie makaron polać wcześniej przygotowanym sosem
beszamelowym oraz posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć danie,
udekorować natką pietruszki i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.