czwartek, 19 września 2013

Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami

Makaronowe muszle nafaszerowane przepysznym sosem z pieczonej papryki, pomidorów, cebulki, czosnku i bazylia, posypane parmezanem i zapieczone. Brzmi dobrze, prawda?  A jak smakuje! Wasi domownicy będą zachwyceni takim daniem. Sos z poniższego przepisu można z powodzeniem wykorzystać do każdego innego makaronu np. spaghetti. Dla mnie jednak conchiglioni ma niepowtarzalny urok i uwielbiam je nadziewać.

Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami


Zobacz także:


Źródło przepisu:kwestiasmaku.com

Składniki na 2 porcje:
  • 13-14 sztuk makaronu conchoglioni (duże muszle)
  • 1 łyżki oliwy z oliwek extra vergin + dodatkowo do serwowania
  • 4-5 łyżek tartego sera parmezan + dodatkowo do serwowania (u mnie ser grana padano)

Sos:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebulka, pokrojona kosteczkę (u mnie pół dużej cebuli) 
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 2 dojrzałe, soczyste i świeże pomidory lub 0,5 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
  • 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki listków bazylii + do dekoracji
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sproszkowana ostra papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. W połowie pieczenia paprykę przekręcić na drugą stronę. Ostudzić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Miąższ papryk pokroić w kostkę.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (wg. przepisu na opakowaniu). Odcedzić, następnie wymieszać z 1 łyżka oliwy extra Vergi, odstawić do przestudzenia.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulkę, następnie dodać czosnek. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Wlać ocet balsamiczny i gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.

Tak przygotowanym farszem napełnić makaronowe muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek extra vergini i posypać tartym parmezanem.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, do momentu, aż ser się lekko zarumieni.

Przed podaniem udekorować listkami bazylii, skropić oliwą extra Vergi i posypać parmezanem. 

Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami

Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami

Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami

Paprykujemy 4

1 komentarz:

  1. Wyglądają wspaniale - chyba już wiem jak zużyję paczkę muszli, którą mam w szafce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj