Makaronowe muszle nafaszerowane przepysznym sosem z
pieczonej papryki, pomidorów, cebulki, czosnku i bazylia, posypane parmezanem i
zapieczone. Brzmi dobrze, prawda? A jak
smakuje! Wasi domownicy będą zachwyceni takim daniem. Sos z poniższego przepisu
można z powodzeniem wykorzystać do każdego innego makaronu np. spaghetti. Dla
mnie jednak conchiglioni ma niepowtarzalny urok i uwielbiam je nadziewać.
Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami |
Zobacz także:
Źródło przepisu:kwestiasmaku.com
Składniki na 2 porcje:
- 13-14 sztuk makaronu conchoglioni (duże muszle)
- 1 łyżki oliwy z oliwek extra vergin + dodatkowo do serwowania
- 4-5 łyżek tartego sera parmezan + dodatkowo do serwowania (u mnie ser grana padano)
Sos:
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka, pokrojona kosteczkę (u mnie pół dużej cebuli)
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 2 dojrzałe, soczyste i świeże pomidory lub 0,5 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
- 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki listków bazylii + do dekoracji
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sproszkowana ostra papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. W połowie pieczenia
paprykę przekręcić na drugą stronę. Ostudzić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda
nasienne. Miąższ papryk pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (wg. przepisu
na opakowaniu). Odcedzić, następnie wymieszać z 1 łyżka oliwy extra Vergi,
odstawić do przestudzenia.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulkę, następnie
dodać czosnek. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na
patelnię. Wlać ocet balsamiczny i gotować na średnim ogniu około 15 minut, aż
sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną paprykę i posiekaną bazylię.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką.
Tak przygotowanym farszem napełnić makaronowe muszle i
ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek extra vergini i
posypać tartym parmezanem. Piec w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, do momentu, aż ser się
lekko zarumieni.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii, skropić oliwą
extra Vergi i posypać parmezanem.
Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami |
Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami |
Conchiglioni z pieczoną papryką i pomidorami |
Wyglądają wspaniale - chyba już wiem jak zużyję paczkę muszli, którą mam w szafce :)
OdpowiedzUsuń