Strony

wtorek, 7 stycznia 2014

Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i smażonymi, czosnkowymi ziemniakami

Trudno nie kochać kurczaka! Z piersi drobiowych można przyrządzić mnóstwo pysznych dań, od prostych kotletów i PALUSZKÓW, przez DE VOLAILE, czy KURCZAKA W PARMEZANIE po bardziej wykwintne i skomplikowane potrawy. Wystarczy odrobina przypraw i warzyw, aby stworzyć pyszny obiad.

Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi
Moja dzisiejsza propozycja wzorowana jest na przepisie Jamiego Olivera, który znalazłam w książce „30 minut w kuchni”.  Metoda szybkiego podsmażenia mięsa na dużym ogniu, powoduje, że podczas pieczenia kurczak pozostaje soczysty w środku. Mamy tutaj boczek, aromatyczne przyprawy i pomidorki koktajlowe, które nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale i doskonale smakują. Pamiętajcie, aby zjadać je w całości, ponieważ gorące soki lubią tryskać na boki :P. Danie uzupełniają ziemniaki, ale nie po prostu ugotowane, ani też nie upieczone, a podsmażone i to dodatkowo z czosnkiem co wzbogaca ich smak! Naprawdę fajny, prosty obiad dla każdego.

Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi

Receptura wzorowana na przepisie Jamiego Olivera

Składniki na 2 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • suszone oregano
  • suszony rozmaryn
  • sproszkowana papryka (słodka lub ostra)
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 250 g pomidorków koktajlowych (na gałązkach)
  • cytryna
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na 2-4 części zależnie od wielkości i ugotować w osolonym wrzątku. Piersi z kurczaka posypać z obu stron solą, pieprzem, oregano, rozmarynem i papryką oraz skropić oliwą. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Szybko zrumienić, następnie na patelni ułożyć kurczaka i smażyć 4-5- minut z obu stron na dużym ogniu.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażonego kurczaka wraz z boczkiem i sokami z patelni. Dorzucić umyte pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 260 stopni na funkcji grill + grzanie górne przez 15-20 minut (jeśli nie macie funkcji grilla, wystarczy grzanie dolne + górne, ale wtedy w niższej temperaturze ok. 200 stopni).

Ugotowane ziemniaki odcedzić, wrzucić na patelnię po smażeniu kurczaka i wlać sporo oliwy z oliwek. Oprószyć rozmarynem, w razie potrzeby posolić i smażyć kilkanaście minut na średnim ogniu. Czosnek drobno posiekać, dodać do ziemniaków i przemieszać.

Upieczonego kurczaka podać z pomidorkami, cytryną i usmażonymi, czosnkowymi ziemniakami. Smacznego!

Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi
 
Pieczone piersi z kurczaka z pomidorkami koktajlowymi

2 komentarze:

  1. Ten przepis to na piersi czy na calego kurczaka jest?Bo z opisu co innego wynika a ze zdjecia co innego.Takie pomylki to po prostu kompromitacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to przepis na piersi i na zdjęciu są również piersi :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.