sobota, 7 grudnia 2013

Paluszki z kurczaka

Kurczaka uwielbiam w każdej postaci. Z programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt” testowałam już przepis na KURCZAKA W PARMEZANIE. Tym razem zapraszam Was na paluszki z kurczaka. Lucinda Scala Quinn jak zawsze proponuje porcje dla wieloosobowej rodziny. Mój przepis zawiera zredukowane ilości składników. Dodatkowo zupełnie inaczej podałam kurczaka. W programie zaproponowano maślankowy dip (maślanka, gęsty jogurt, szczypiorek, sól) oraz warzywa: seler naciowy i sałatę rzymską. Moje danie uzupełniają PIECZONE ZIEMNIAKI oraz prosta, ale pyszna sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych. Jeżeli zdecydujecie się do kurczaka podać PIECZONE ZIEMNIAKI to od nich zacznijcie przygotowanie obiadu. Ziemniaki pieką się w tej samej temperaturze co mięso, jednak dwa razy dłużej, więc w momencie kiedy do piekarnika wstawicie ziemniaki, można swobodnie zabrać się za przygotowanie kurczaka i na ostatnie 20 minut pieczenia ziemniaków wstawić mięso. W tym czasie z kolei zdążycie przygotować sałatkę.

Paluszki z kurczaka
 
Inspiracja: program „Łatwe przepisy na wielki apetyt” Lucinda Scala Quinn

Składniki na 2 porcje:
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej (w oryginalne musztarda Dijon) 
  • szczypta soli
  • szczypta sproszkowanej ostrej papryki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • bułka tarta (w oryginale starty suchy chleb) 
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Maślankę wymieszać z musztardą, solą i papryką. Pierś z kurczaka pokroić w paski w miarę równej grubości. Kawałki mięsa zanurzać w musztardowej maślance, następnie panierować w bułce tartej. Kurczaka układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso skropić obficie oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Podawać z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI i sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia


Paluszki z kurczaka

Paluszki z kurczaka

4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj