Kurczaka uwielbiam w każdej postaci. Z programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt” testowałam
już przepis na KURCZAKA W PARMEZANIE. Tym razem zapraszam Was na paluszki z
kurczaka. Lucinda Scala Quinn jak zawsze proponuje porcje dla wieloosobowej
rodziny. Mój przepis zawiera zredukowane ilości składników. Dodatkowo zupełnie
inaczej podałam kurczaka. W programie zaproponowano maślankowy dip (maślanka, gęsty jogurt, szczypiorek, sól)
oraz warzywa: seler naciowy i sałatę rzymską. Moje danie uzupełniają PIECZONE ZIEMNIAKI oraz prosta, ale pyszna sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Jeżeli zdecydujecie się do kurczaka podać PIECZONE ZIEMNIAKI to od nich
zacznijcie przygotowanie obiadu. Ziemniaki pieką się w tej samej temperaturze co
mięso, jednak dwa razy dłużej, więc w momencie kiedy do piekarnika wstawicie
ziemniaki, można swobodnie zabrać się za przygotowanie kurczaka i na ostatnie
20 minut pieczenia ziemniaków wstawić mięso. W tym czasie z kolei zdążycie
przygotować sałatkę.
Paluszki z kurczaka |
Inspiracja: program „Łatwe przepisy na
wielki apetyt” Lucinda Scala Quinn
Składniki na 2
porcje:
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej (w oryginalne musztarda Dijon)
- szczypta soli
- szczypta sproszkowanej ostrej papryki
- podwójna pierś z kurczaka
- bułka tarta (w oryginale starty suchy chleb)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Maślankę wymieszać z musztardą, solą i papryką. Pierś z
kurczaka pokroić w paski w miarę równej grubości. Kawałki mięsa zanurzać w
musztardowej maślance, następnie panierować w bułce tartej. Kurczaka układać w
natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mięso skropić obficie oliwą. Piec w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut do uzyskania złotego
koloru.
Ale ślicznie i letnio wygląda ! To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpychotka :) lubię takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuń