Jednym z programów kulinarnych jakie często oglądam jest seria poradnikowa
prowadzona przez Lucindę Scalę Quinn: „Łatwe przepisy na wielki apetyt”. Zgodnie z nazwą programu, prezentowane
przepisy są na prawdę proste do zrobienia i jak się okazuje bardzo smaczne!
Uwielbiam drób, więc nie mogłabym nie przygotować dzisiejszej potrawy jaką jest
kurczak zapiekany w sosie pomidorowym i parmezanie!
Kurczak w parmezanie |
Przygotowanie tego dania wymaga nieco czasu, ale wierzcie mi
warto. Lucinda zwykle gotuje dla całej rodziny, więc porcje są naprawdę spore.
Na potrzeby ugotowania obiadu dla 2 osób pozmieniałam proporcje wszystkich
składników i taki zmodyfikowany przepis dzisiaj Wam prezentuję. Piersi kurczaka
podawałam z prezentowanymi wczoraj PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI – będzie zachwyceni tym daniem!
Kurczak w parmezanie |
Źródło przepisu: program „Łatwe przepisy na wielki apetyt” Lucinda Scala Quinn (plus moje zmiany)
Składniki na 2 porcje:
- 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 posiekane ząbki czosnku
- szczypta płatków czerwonej papryki (pominęłam)
- 200 g pomidorów rozdrobnionych w blenderze (0,5 puszki)
- 0,5 łyżeczki soli
- podwójna pierś filetów z kurczaka, bez kości i skóry (u mnie o wadze ok. 400 g)
- 1/5 szklanki bułki tartej, bez przypraw
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu (u mnie ser grana padano)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka masła
- kulka mozzarelli, pokrojona w cienkie plasterki (125g)
Przygotowanie:
Na średnim ogniu rozgrzać rondelek, wlać 1 łyżkę oliwy,
włożyć czosnek i płatki papryki. Mieszać prze 30 sekund, następnie dodać
pomidory i szczyptę soli. Dusić 30 minut
na wolnym ogniu.
Filety z kurczaka umyć i osuszyć. Każdy kawałek przekroić
wzdłuż na dwa płaskie płaty (ja nie
rozcinałam, a rozbiłam mięso tłuczkiem między dwoma kawałkami folii) i
doprawić solą oraz pieprzem. W płaskim naczyniu wymieszać bułkę tartą z
większością parmezanu i dokładnie obtoczyć mięso w panierce z obu stron.
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i masło. Filety
smażyć po 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Na dnie naczynia
żaroodpornego rozprowadzić łyżkę sosu pomidorowego, następnie ułożyć kawałki
kurczaka i pokryć plastrami mozzarelli. Całość polać pozostałą częścią sosu i
posypać resztą parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.