środa, 11 września 2013

Kurczak w parmezanie wg. Lucindy Scali Quinn

Jednym z programów kulinarnych  jakie często oglądam jest seria poradnikowa prowadzona przez Lucindę Scalę Quinn: „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.  Zgodnie z nazwą programu, prezentowane przepisy są na prawdę proste do zrobienia i jak się okazuje bardzo smaczne! Uwielbiam drób, więc nie mogłabym nie przygotować dzisiejszej potrawy jaką jest kurczak zapiekany w sosie pomidorowym i parmezanie!

Kurczak w parmezanie
Przygotowanie tego dania wymaga nieco czasu, ale wierzcie mi warto. Lucinda zwykle gotuje dla całej rodziny, więc porcje są naprawdę spore. Na potrzeby ugotowania obiadu dla 2 osób pozmieniałam proporcje wszystkich składników i taki zmodyfikowany przepis dzisiaj Wam prezentuję. Piersi kurczaka podawałam z prezentowanymi wczoraj PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI – będzie zachwyceni tym daniem!

Kurczak w parmezanie

Źródło przepisu: program „Łatwe przepisy na wielki apetyt” Lucinda Scala Quinn (plus moje zmiany)

Składniki na 2 porcje:
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta płatków czerwonej papryki (pominęłam) 
  • 200 g pomidorów rozdrobnionych w blenderze (0,5 puszki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • podwójna pierś filetów z kurczaka, bez kości i skóry (u mnie o wadze ok. 400 g) 
  • 1/5 szklanki bułki tartej, bez przypraw
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu (u  mnie ser grana padano) 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • kulka mozzarelli, pokrojona w cienkie plasterki  (125g)

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzać rondelek, wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i płatki papryki. Mieszać prze 30 sekund, następnie dodać pomidory i szczyptę soli.  Dusić 30 minut na wolnym ogniu.

Filety z kurczaka umyć i osuszyć. Każdy kawałek przekroić wzdłuż na dwa płaskie płaty (ja nie rozcinałam, a rozbiłam mięso tłuczkiem między dwoma kawałkami folii) i doprawić solą oraz pieprzem. W płaskim naczyniu wymieszać bułkę tartą z większością parmezanu i dokładnie obtoczyć mięso w panierce z obu stron.

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i masło. Filety smażyć po 3 minut z każdej strony, na złoty kolor. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić łyżkę sosu pomidorowego, następnie ułożyć kawałki kurczaka i pokryć plastrami mozzarelli. Całość polać pozostałą częścią sosu i posypać resztą parmezanu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 205 stopni przez około 30 minut (u mnie 20 minut). Przed podaniem na chwilę odstawić, aby danie odpoczęło.

Kurczak w parmezanie

Kurczak w parmezanie

Kurczak w parmezanie
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj