sobota, 31 maja 2014

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

Dziś jedna z propozycji na wykorzystanie pysznego szparagowego PESTO, na które podawałam Wam przepis kilka dni temu. Samo Pesto ma tak doskonały, wyrazisty i niebanalny smak, że podanie go z makaronem to pewnik udanego obiadu!

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

Inspiracja: magazyn „Kuchnia”

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag zielonych szparagów
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • pół pęczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 filecików anchois
  • 40 g tartego sera parmezan lub grana padano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 35-40 dag makaronu spaghetti (lub linguine, czy bucatini)

Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Następnie wystudzić i pokroić na kawałki. Czosnek rozdrobnić.

Szparagi zmiksować blenderem z pozostałą oliwą, bazylią, czosnkiem, sokiem z cytryny, anchois oraz serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al. dente wg przepisu na opakowaniu. Dodać do Pesto, wymieszać i przełożyć na talerze. Skropić oliwą, posypać serem, udekorować listkami bazylii i anchois.  

Smacznego!

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii
 
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i bazylii

2 komentarze:

  1. Uwielbiam spaghetti, a jeszcze ze szparagami to już w ogóle. Cudny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj