Wyraziste w smaku, aromatyczne, zielone, nieco pikantne. Tak
najlepiej mogę opisać Pesto z zielonych szparagów i bazylii. Bardzo spodobał mi
się przepis, który znalazłam w magazynie „Kuchnia”. Wprowadziłam kilka drobnych
zmian m.in. zamiast natki pietruszki wykorzystałam bazylię. Dodatek anchois i
sera grana padano to doskonały pomysł. Dzięki tym składnikom Pesto ma
oryginalny, niebanalny smak. Polecam wypróbować poniższy przepis, podając Pesto
np. z ulubionym makaronem lub GRZANKAMI.
Inspiracja: magazyn „Kuchnia”
Składniki:
- 30 dag zielonych szparagów
- 60 ml oliwy extra virgin
- pół pęczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 filecików anchois
- 40 g sera parmezan lub grana padano
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Skropić oliwą,
doprawić solą i pieprzem, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 10
minut. Wystudzić i pokroić na kawałki. Czosnek rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce
o małych oczkach.
Szparagi wrzucić do kielicha blendera, dodać pozostałą oliwę,
bazylię, czosnek, sok z cytryny, anchois oraz ser. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę.
Szparagowe pesto można podawać np. z ulubionym makaronem lub
GRZANKAMI.
Zapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Właśnie nie robiłam jeszcze żadnego pesto. Pora nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuń