Strony

poniedziałek, 4 marca 2013

Tarta z cukinią i papryką

Jak wspominałam już pewnie nie raz, jestem wielką fanką potraw z ciastem francuskim! Jeśli obserwujecie mojego bloga, na pewno bez trudu da się to zauważyć. A to tartoletki, a to roladki francuskie, a to tarty… No i właśnie dziś będzie kolejna tarta. Tym razem zdecydowałam się na farsz warzywny z dodatkiem szynki i mozzarelli. Wyszło bardzo, ale to bardzo pysznie! Tarta jest delikatna w smaku i lekka. Dzięki szynce również syta. W sam raz np. na kolację lub obiad. Jeśli mamy ochotę na ostrzejszy smak, farsz można doprawić ostra papryką.

(Niestety dziś będzie tylko jedno zdjęcie, ponieważ zaraz na początku fotografowania padła mi bateria w aparacie, a tarta została bardzo szybko zjedzona)

Tarta z cukinią i papryką
 
Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • średnia cukinia
  • papryka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 grubsze plastry szynki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:
  • oliwa do smażenia
  • tłuszcz oraz bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Cukinię umyć, obrać, pokroić w średniej grubości plasterki i podsmażyć na łyżce oliwy z obu stron. Kiedy cukinia zmięknie i lekko się zrumieni, przełożyć plasterki na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu.

Paprykę umyć i pokroić w kostkę, podobnie w kostkę pokroić szynkę. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć szynkę, po chwili dorzucić paprykę. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, a na koniec przyprawić pieprzem i solą.

Formę na tarte posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylepić ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą (lub tortownicą lub naczyniem żaroodpornym). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto, zdjąć obciążenie. Na cieście ułożyć plasterki cukinii, następnie farsz z szynki i papryki, a na koniec położyć porwaną na kawałki mozzarellą. Piec ponownie w tej samej temperaturze przez około 10-12 minut, aż ser się roztopi. Podawać na ciepło.

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda tarta. ; )
    Ciasto francuskie, papryka + mozzarella.. to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tienes unas recetas estupendas, qué rico. Un abrazo, Clara.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz.