piątek, 8 lutego 2013

Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem



Kiedy szukam przepisów na tarty zwykle natrafiam na ich wersje na słodko, wytrawnych receptur jest znacznie mnie (przynajmniej takie odnoszę wrażenie).  W mojej kuchni z kolei królują tarty podawane jako danie obiadowe. Mam kilka sprawdzonych przepisów, które mam zamiar kolejno publikować, np.: tarta z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, tarta ze szpinakiem, tarta z pomidorami i mozzarellą czy też tarta z kiełbasą, cebulą i serem brie. 

Dziś zdecydowałam się polecić Wam przepis na tarte z kapusta kiszoną, kurczakiem oraz pieczarkami, który znalazłam już dosyć dawno na blogu FANTAZJE MAGDY K  jednak dopiero po kilku tygodniach zebrałam się do przyrządzenia tej potrawy (oczywiście delikatnie zmieniając oryginalną recepturę).

Danie wyszło naprawdę smaczne, jednak ponieważ zarówno mięso wymagało podsmażenia, jak i pieczarki z cebulką, a kapustę trzeba było poddusić nie omieszkałam wykorzystać do tego trzech patelni, które jednocześnie będąc na płycie gazowej, na sąsiadujących ze sobą palnikach ledwo co się mieściły. 

Czy gotować umiem to nie mi oceniać, ale jedno jest pewne, jestem absolutnym mistrzem, jeżeli chodzi o brudzenie naczyń. Umiem szybko wykorzystać dużą ilość, talerzyków, kubeczków, miseczek a łyżki to wprost znikają momentalnie. A jeśli nie daj boże jeszcze zrobię zupę to 12 sztuk łyżek znika w zmywarce w ciągu doby, co przy dwóch domownikach jest sporym osiągnięciem. Najgorzej to chyba ma jednak mój mąż. Nie dość, że biedak musi przecież zjadać to co nagotuję ( a czasem to naprawdę nie lada wyzwanie, zwłaszcza kiedy powstają zupełnie nadprogramowe porcję, a wyrzucić przecież szkoda), to jeszcze dzielnie pomaga mi w ogarnianiu naczyniowej apokalipsy. Tak więc grunt to mieć dobrego pomocnika! Niestety nie wszyscy mają szczęście, niektórzy poddają się szybko. Np.: moja koleżanka, zapytana czy lubi gotować, stwierdziła, że coś upichcić to nawet jeszcze by mogła, jednak wizja sprzątania naczyń po tym gotowaniu przeraża ją na tyle mocno, że wybrała stołowanie się poza domem, a w chwilach kryzysu, jedynie da się przekonać do zrobienia jajecznicy (bez dodatków). Ale ja mojego męża nie wypożyczę (przynajmniej na razie)! Choć jak będzie niegrzeczny, to jak ktoś da dobrą cenę to mogę rozważyć oddanie na jakiś tydzień.

Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego 
  • 30 dag  kapusty kiszonej 
  • 30 dag pieczarek 
  • cebula 
  •  podwójna pierś z kurczaka 
  • sól i pieprz 
  • szczypta cukru 
  • kminek 
  • 2 liście laurowe 
  • żółty ser (np.: parmezan) 
  • olej 
  • łyżka masła


Przygotowanie:

Kapustę kiszoną posiekać, krótko podsmażyć na łyżce masła (w rondlu lub głębszej patelni), doprawić szczyptą cukru, pieprzem i kminkiem. Następnie dodać liście laurowe i zalać wrzątkiem. Dusić do momentu, aż cała woda wyparuje. 

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki obrać, pokroić w grubą kostkę ( zależnie od wielkości na 4 lub 6 części) i dodać do cebuli. Doprawić solą. Kiedy  pieczarki się skurczą, a woda z nich odparuje przełożyć wraz z cebulą na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Piersi z kurczaka dokładnie opłukać, pokroić w kostkę i doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, papryka ostra i słodka, carry oraz imbir). Następnie usmażyć na złoty kolor i podobnie jak pieczarki z cebulą odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Formę do tarty posmarować olejem i posypać bułka tartą. Ciastem francuskim wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem  i piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. (Ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia wstaje dobrze jest  je obciążyć, jeżeli nie mamy grochu doskonale nada się choćby pokrywka od naczynia żaroodpornego lub tortownica. Należy wtedy na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia, a następnie przedmiot którym chcemy obciążyć ciasto.) Po tym czasie, wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie kapustę (wyjmując przy okazji liście laurowe), następnie pieczarki z cebulą i na koniec kurczaka. Całość posypać tartym żółtym serem i zapiekać 15 minut w tej samej temperaturze (180 stopni).  
Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem

Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem
Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj