Kiedy
szukam przepisów na tarty zwykle natrafiam na ich wersje na słodko, wytrawnych
receptur jest znacznie mnie (przynajmniej takie odnoszę wrażenie). W mojej kuchni z kolei królują tarty podawane
jako danie obiadowe. Mam kilka sprawdzonych przepisów, które mam zamiar kolejno
publikować, np.: tarta z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, tarta ze
szpinakiem, tarta z pomidorami i mozzarellą czy też tarta z kiełbasą, cebulą i
serem brie.
Dziś
zdecydowałam się polecić Wam przepis na tarte z kapusta kiszoną, kurczakiem
oraz pieczarkami, który znalazłam już dosyć dawno na blogu FANTAZJE MAGDY K jednak dopiero po kilku tygodniach zebrałam się
do przyrządzenia tej potrawy (oczywiście delikatnie zmieniając oryginalną
recepturę).
Danie
wyszło naprawdę smaczne, jednak ponieważ zarówno mięso wymagało podsmażenia,
jak i pieczarki z cebulką, a kapustę trzeba było poddusić nie omieszkałam
wykorzystać do tego trzech patelni, które jednocześnie będąc na płycie gazowej,
na sąsiadujących ze sobą palnikach ledwo co się mieściły.
Czy
gotować umiem to nie mi oceniać, ale jedno jest pewne, jestem absolutnym
mistrzem, jeżeli chodzi o brudzenie naczyń. Umiem szybko wykorzystać dużą
ilość, talerzyków, kubeczków, miseczek a łyżki to wprost znikają momentalnie. A
jeśli nie daj boże jeszcze zrobię zupę to 12 sztuk łyżek znika w zmywarce w
ciągu doby, co przy dwóch domownikach jest sporym osiągnięciem. Najgorzej to
chyba ma jednak mój mąż. Nie dość, że biedak musi przecież zjadać to co
nagotuję ( a czasem to naprawdę nie lada wyzwanie, zwłaszcza kiedy powstają
zupełnie nadprogramowe porcję, a wyrzucić przecież szkoda), to jeszcze dzielnie
pomaga mi w ogarnianiu naczyniowej apokalipsy. Tak więc grunt to mieć dobrego
pomocnika! Niestety nie wszyscy mają szczęście, niektórzy poddają się szybko.
Np.: moja koleżanka, zapytana czy lubi gotować, stwierdziła, że coś upichcić to
nawet jeszcze by mogła, jednak wizja sprzątania naczyń po tym gotowaniu
przeraża ją na tyle mocno, że wybrała stołowanie się poza domem, a w chwilach
kryzysu, jedynie da się przekonać do zrobienia jajecznicy (bez dodatków). Ale
ja mojego męża nie wypożyczę (przynajmniej na razie)! Choć jak będzie
niegrzeczny, to jak ktoś da dobrą cenę to mogę rozważyć oddanie na jakiś
tydzień.
Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem |
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 30 dag kapusty kiszonej
- 30 dag pieczarek
- cebula
- podwójna pierś z kurczaka
- sól i pieprz
- szczypta cukru
- kminek
- 2 liście laurowe
- żółty ser (np.: parmezan)
- olej
- łyżka masła
Przygotowanie:
Kapustę
kiszoną posiekać, krótko podsmażyć na łyżce masła (w rondlu lub głębszej
patelni), doprawić szczyptą cukru, pieprzem i kminkiem. Następnie dodać liście
laurowe i zalać wrzątkiem. Dusić do momentu, aż cała woda wyparuje.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Pieczarki obrać, pokroić w
grubą kostkę ( zależnie od wielkości na 4 lub 6 części) i dodać do cebuli.
Doprawić solą. Kiedy pieczarki się
skurczą, a woda z nich odparuje przełożyć wraz z cebulą na talerz wyłożony
ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Piersi
z kurczaka dokładnie opłukać, pokroić w kostkę i doprawić ulubionymi
przyprawami (u mnie sól, pieprz, papryka ostra i słodka, carry oraz imbir).
Następnie usmażyć na złoty kolor i podobnie jak pieczarki z cebulą odsączyć z
tłuszczu na papierowym ręczniku.
Formę
do tarty posmarować olejem i posypać bułka tartą. Ciastem francuskim wyłożyć
formę, ponakłuwać widelcem i piec w
piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni. (Ponieważ ciasto
francuskie podczas pieczenia wstaje dobrze jest
je obciążyć, jeżeli nie mamy grochu doskonale nada się choćby pokrywka
od naczynia żaroodpornego lub tortownica. Należy wtedy na ciasto położyć
kawałek papieru do pieczenia, a następnie przedmiot którym chcemy obciążyć
ciasto.) Po tym czasie, wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie kapustę
(wyjmując przy okazji liście laurowe), następnie pieczarki z cebulą i na koniec
kurczaka. Całość posypać tartym żółtym serem i zapiekać 15 minut w tej samej
temperaturze (180 stopni).
Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem |
Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem |
Tarta z kapustą kiszoną i kurczakiem |
Owszem :)
OdpowiedzUsuń