Zainspirował mnie pomysł
z innego bloga na połączenie
ciasta francuskiego, szynki szwarcwaldzkiej i sera. Do wcześniej wymienionych
składników dodałam jeszcze natkę pietruszki, a całość zawinęłam nie w
„paluchy”, jak koleżanka, a w roladki. Do smaku oprószyłam je pieprzem.
Do mojej potrawy
wykorzystałam ciasto francuskie w gotowych prostokątach (10x20cm) – 4 sztuki –
z których otrzymałam 20 małych roladek. Jeżeli chcecie zrobić roladki z dużego
płatu ciasta, polecam przygotować nieco więcej składników.
Przekąska wyszła
fantastycznie! Roladki wyśmienicie smakuję zarówno na ciepło jak i na zimno.
Idealnie pasują do czerwonego barszczu. Francuskie zawijasy to także świetny
pomysł na imprezową przystawkę.
Gorąco polecam Wam przepis!
Roladki francuskie |
Roladki francuskie |
Składniki:
- ciasto francuskie ( u mnie mrożone 4 prostokąty 10x20cm)
- 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- pęczek natki pietruszki
- 25-30 dag sera żółtego (no. Gouda)
- pieprz
- jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie
rozmrozić i lekko rozwałkować (lub delikatnie rozciągnąć palcami). Ser zetrzeć
na tarce, natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Na cieście francuskim
ułożyć kolejno ser i szynkę szwarcwaldzką, posypać natką. Ciasto zwinąć w
rulon. (miejsce złączenia można posmarować rozkłóconym jajkiem).
Roladę z wierzchu
posmarować rozkłóconym jajkiem i oprószyć pieprzem. Ciasto pokroić na krążki o
szerokości ok. 2 cm (w celu ułatwienia krojenia, roladę można schłodzić przez
kwadrans w lodówce). Roladki ułożyć (poziomo) na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, z zachowaniem odpowiednich odstępów. Zapiekać w piekarniku nagrzanym
do 190 stopni przez około 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Podawać na ciepło lub na zimno.
Roladki francuskie |
Roladki francuskie |
A MOZNA NP ROLADKI Z GRZYBAMI ZROBIC?
OdpowiedzUsuńMożna, jednak jeśli z grzybami to proponowałabym bardziej krokiety. Również można wykorzystać wtedy ciasto francuskie, albo naleśniki.
Usuń