Cztero składnikowa, prosta i smaczna sałatka. Doskonała o
każdej porze roku i o każdej porze dnia. Na śniadanie, przekąskę w pracy, czy
kolację. Sałatka brokułowa jest też
banalna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy bowiem ugotować brokuł i jajka i
wymieszać z kukurydzą i czerwoną fasolą z puszki. Kiedy nie macie czasu i
pomysłu na zdrową przekąskę, wystarczy, że kupicie brokuł, a reszta składników
na pewno znajdzie się w Waszej spiżarce :).
Źródło przepisu: „Smaczne i zdrowe surówki i sałatki”
Składniki:
- 1 świeży brokuł
- 3 jajka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 łyżki majonezu
- pół pęczka świeżego koperku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w
wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie odcedzić i przestudzić. Jajka
ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić z
zalewy (czerwoną fasolę zwykle płucze na
sitku po bieżącą wodą). Koperek
drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce z majonezem,
przyprawami i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.