piątek, 7 lutego 2014

Sałatka kalafiorowa

Dziś zapraszam na sycącą i zdrową sałatkę kalafiorową. Bardzo prosty skład i przygotowanie tej przekąski sprawia, że tym chętniej chcemy ją przyrządzić :). Z podanych składników otrzymacie sporą ilość sałatki, więc użyjcie dużej miski. Jej ilość jednak z dużej mierze zależy od wielkości samego kalafiora. Sałatka kalafiorowa z powodzeniem sprawdzi się także w roli lekkiego obiadu.

Sałatka kalafiorowa
Polecam również sałatki brokułowe:

Źródło przepisu: Smaczne i zdrowe surówki i sałatki

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 4 pomidory
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Do gotowania kalafiora:
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i włożyć do garnka. Zalać wrzątkiem, dodać sól, cukier i  kilka kropel soku z cytryny. Gotować po przykryciem ok. 15 minut, aż będzie miękki. Następnie odcedzić i odstawić do wystudzenia.

Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości), jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski włożyć kawałki kalafiora, pomidory oraz jajka. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Czas przygotowania: 45 minut

Sałatka kalafiorowa
Sałatka kalafiorowa
Sałatka kalafiorowa

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj