piątek, 26 lipca 2013

Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem

Ostatnio często pojawiają się u mnie sałatki. To dlatego, że w lecie po pierwsze mamy łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, a do tego dużo chętniej jemy w upalne dni takie lekkie przekąski na zimno. Ciężkie potrawy, pieczone mięsa itd. zostawmy sobie na zimę :)

O ile dobrze pamiętam, to brokułów jeszcze w żadnej mojej sałatce nie było. Ugotowane, przestudzone różyczki połączyłam z pomidorami, papryką, jajkami i tuńczykiem. Całość polana lekkim dressingiem i posypana świeżą zieleniną. Bardzo smakowicie :)

Rada: gotując brokuły do wody dodajemy sól oraz cukier. Cukier spowoduje, że warzywo zachowa piękny, zielony kolor.


Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:
  • 3 pomidory
  • papryka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka tuńczyka w kawałkach*
  • kilka różyczek ugotowanych brokułów
  • szczypiorek
  • kilka listków bazylii

Dressing:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

*w oleju lub w sosie własnym


Przygotowanie:

Pomidory pokroić w ósemki, papryki w paski, jajka w ćwiartki. Dodać brokuły oraz odsączonego z zalewy tuńczyka i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Sok z cytryny połączyć z oliwą, doprawić solą i pieprzem i skropić sałatkę. Na koniec posiekać szczypiorek bazylię i posypać sałatkę.  
 

Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem
Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem

3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj