Ostatnio często pojawiają się u mnie sałatki. To dlatego, że
w lecie po pierwsze mamy łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, a do
tego dużo chętniej jemy w upalne dni takie lekkie przekąski na zimno. Ciężkie
potrawy, pieczone mięsa itd. zostawmy sobie na zimę :)
O ile dobrze pamiętam, to brokułów jeszcze w żadnej mojej
sałatce nie było. Ugotowane, przestudzone różyczki połączyłam z pomidorami,
papryką, jajkami i tuńczykiem. Całość polana lekkim dressingiem i posypana
świeżą zieleniną. Bardzo smakowicie :)
Rada: gotując brokuły do wody dodajemy sól oraz
cukier. Cukier spowoduje, że warzywo zachowa piękny, zielony kolor.
Składniki:
- 3 pomidory
- papryka
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka tuńczyka w kawałkach*
- kilka różyczek ugotowanych brokułów
- szczypiorek
- kilka listków bazylii
Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
*w oleju lub w sosie własnym
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w ósemki, papryki w paski, jajka w
ćwiartki. Dodać brokuły oraz odsączonego z zalewy tuńczyka i delikatnie wymieszać
wszystkie składniki. Sok z cytryny połączyć z oliwą, doprawić solą i pieprzem i
skropić sałatkę. Na koniec posiekać szczypiorek bazylię i posypać sałatkę.
Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem |
Sałatka warzywna z tuńczykiem i jajkiem |
Uwielbiam sałatki, a te mozna zjadać oczami :):)
OdpowiedzUsuńw składzie dressingu jest 2xoliwa.
OdpowiedzUsuńDzięki, poprawione :)
Usuń