Wielokrotnie wspominałam Wam, że lubię faszerować, czy to
warzywa, czy jajka, czy makaron. Jeśli chodzi o warzywa na moim blogu
znajdziecie wiele propozycji na nadziewane papryki, pomidory, czy ziemniaki,
ale cukinii jeszcze nie było. Warzywno – ryżowo – grzybowy farsz dobrze
komponuje się z cukinią. Zaletą tego dania jest to, że można je podać zarówno
na ciepło jak i na zimno. Możemy je zaserwować na obiad (wtedy po 1 cukinii na
osobę) lub jako przekąskę (2 cukinie wystarczą wtedy dla 4 osób). Polecam
wypróbować poniższy przepis.
Źródło przepisu:
„Poradnik domowy”
Składniki dla 2
osób:
- 2 cukinie
- 1 pomidor
- 0,5 cebuli
- 3 łyżki masła
- 70 g pieczarek lub grzybów leśnych
- 0,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
Sos:
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszać i doprawić do smaku. Cukinie umyć i
na 8 minut włożyć do gotującej się, osolonej wody. Wyjąć, polać zimną wodą i
osuszyć. Przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić go
w kostkę. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i
zeszklić na łyżce masła. Do cebuli dodać miąższ z cukinii, pomidora,
oczyszczone, pokrojone grzyby i krótko dusić. Ugotowany ryż wymieszać z łyżką
stopionego masła, skórką z cytryny i tymiankiem. Dodać podduszone warzywa z
grzybami. Całość doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.