Jeśli śledzicie
mojego bloga to wiecie, że lubię faszerować i nadziewać :) Tym razem zainspirował
mnie przepis Karola Okrasy na pomidory nadziewane kaszą, ogórkami i serem
pleśniowym. W mojej wersji jednak, pozmieniałam naprawdę bardzo dużo, ale
wyszło super smacznie :)
Pomidory nadziewane kaszą |
Karol Okrasa polecał
do farszu skroić dwa całe pomidory, ja tego nie zrobiłam i w sumie całe
szczęście, bo farszu wyszło mi idealnie w sam raz na wypełnienie czterech
dużych pomidorów. Jeżeli jednak chcecie nafaszerować więcej sztuk, można do
farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora lub nawet dwa. Zrezygnowałam
też z zielonego ogórka na rzecz dwóch kiszonych i ogólnie zmieniłam większość
proporcji poszczególnych składników. Zapraszam na moja wersję pomidorów
nadziewanych kaszą!
Pomidory podałam z
malutkimi GRZANECZKAMI grzaneczkami z bagietki, które usmażyłam na oliwie z dodatkiem
czosnku. Na kilku ułożyłam odrobinę farszu, aby wizualnie współgrały z daniem
głównym. Do pomidorów i do grzanek
użyłam sosu jogurtowo – majonezowego. Sosu nie doprawiałam ponieważ zawarty w
nim drobno posiekany boczek i fileciki anchois powodują, że sos ma wystarczająco
wyrazisty słony smak.
Pomidory nadziewane kaszą |
Zobacz również
propozycję na ciepło:
- 4 duże pomidory
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (100g)
- 2 ogórki kiszone
- 85 g sera brie*
- 4-6 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- kilka posiekanych listków bazylii
- sok z 1 cytryny
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
*może być inny ser
pleśniowy
Sos:
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 2 drobno pokrojone fileciki anchois
- ząbek czosnku
- 0,5 łyżki oliwy
- 2 plastry drobno posiekanego i usmażonego na suchej patelni boczku
Przygotowanie:
Pomidorom odciąć
„czapeczki” (przekroić je na około 4/5 wysokości) i wydrążyć miąższ i gniazda
nasienne (środków pomidora nie wykorzystamy). Dodatkowo pomidory można w środku
delikatnie osuszyć np. ręcznikiem papierowym.
Ogórki kiszone, ser
brie i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. W
misce wymieszać ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną oraz wszystkie składniki
farszu. Dodać oliwę i sok z cytryny, a na
koniec doprawić solą i pieprzem i nafaszerować pomidory.
Wszystkie składniki
sosu wymieszać i polać nim pomidory lub podane do nich grzanki.
mmm wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńAleż pyszności dzis serwujesz,a przy tym bajecznie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńSezon na pomidory się rozpoczyna zatem Twoje danie, trzeba będzie wypróbować. Pyszności :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń