Pierwszy (i jedyny
aż do teraz) raz, kiedy robiłam pomidory faszerowane, szykowałam je jako
przekąskę na kameralne spotkanie znajomych. Dziś jednak zdecydowałam się na
wersję na ciepło w ramach obiadu. Takich sześć nadziewanych pomidorów to w sam
raz porcja dla dwóch osób.
Do farszu
wykorzystałam ser kozi, (świetnie nada się również ser owczy). natkę pietruszki
i czosnek. Nieskomplikowane połączenie, ale bardzo smaczne. Farsz doprawiłam
tylko solą i pieprzem. Przyprawami warto również posypać wnętrze wydrążonych
pomidorów.
Do tego dania
zdecydowanie przydatna będzie mała łyżeczka z ząbkami :)
|
Pomidory nadziewane serem kozim |
|
Pomidory nadziewane serem kozim |
Składniki:
- 6 pomidorów
- roladka sera
koziego lub owczego (15-20 dag)
- natka pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki
tartej
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowanie formy
Przygotowanie:
Natkę pietruszki
umyć, osuszyć i posiekać. (zostawić kilka listków do dekoracji). Czosnek obrać
i również posiekać. Ser pokruszyć, dodać do niego natkę, czosnek oraz bułkę
tartą, następnie doprawić solą i pieprzem.
Pomidory umyć,
osuszyć i odkroić wierzchołki. Wydrążyć miąższ i nasiona. (środków pomidora nie
wykorzystamy). Odkrojone części drobno pokroić i dodać do farszu. Środki
pomidorów oprószyć solą i pieprzem. Następnie napełnić pomidory farszem
serowym. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej nafaszerowane
pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Podawać na ciepło.
|
Pomidory nadziewane serem kozim |
|
Pomidory nadziewane serem kozim |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz.