czwartek, 28 lutego 2013

Pomidory nadziewane serem kozim

Pierwszy (i jedyny aż do teraz) raz, kiedy robiłam pomidory faszerowane, szykowałam je jako przekąskę na kameralne spotkanie znajomych. Dziś jednak zdecydowałam się na wersję na ciepło w ramach obiadu. Takich sześć nadziewanych pomidorów to w sam raz porcja dla dwóch osób.

Do farszu wykorzystałam ser kozi, (świetnie nada się również ser owczy). natkę pietruszki i czosnek. Nieskomplikowane połączenie, ale bardzo smaczne. Farsz doprawiłam tylko solą i pieprzem. Przyprawami warto również posypać wnętrze wydrążonych pomidorów.

Do tego dania zdecydowanie przydatna będzie mała łyżeczka z ząbkami :)
 
Pomidory nadziewane serem kozim

Pomidory nadziewane serem kozim


Składniki:
  • 6 pomidorów
  • roladka sera koziego lub owczego (15-20 dag)
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:
  • tłuszcz do posmarowanie formy


Przygotowanie:

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. (zostawić kilka listków do dekoracji). Czosnek obrać i również posiekać. Ser pokruszyć, dodać do niego natkę, czosnek oraz bułkę tartą, następnie doprawić solą i pieprzem.

Pomidory umyć, osuszyć i odkroić wierzchołki. Wydrążyć miąższ i nasiona. (środków pomidora nie wykorzystamy). Odkrojone części drobno pokroić i dodać do farszu. Środki pomidorów oprószyć solą i pieprzem. Następnie napełnić pomidory farszem serowym. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej nafaszerowane pomidory. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Podawać na ciepło.

Pomidory nadziewane serem kozim

Pomidory nadziewane serem kozim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj