Już jako dziecko
uwielbiałam racuchy, jednak zawsze jadłam je bez jabłek. Moje ciasto składało
się tylko z mąki, kefiru, jajka i proszku do pieczenia. To mój mąż obudził we
mnie miłość wielką nie tylko do niego samego, ale i do racuchów z jabłkami.
Teraz już tylko takie bym jadła, a wybranek mego serca zwykł mi pomagać przy
ich przygotowywaniu :)
Składniki na około
10-15 sztuk zależnie od wielkości:
(przepis własny) - 1 duży kefir – 400 g
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 225 g maki pszennej
- 2 jabłka (po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych o wadze około 330 g)
- cukier (zależnie od stopnia słodkości jabłek)
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiać
mąkę, wymieszać z kefirem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać
ze skórki i pokroić w małe cienkie plasterki (najłatwiej ścinać z całego jabłka
na około małe fragmenty). Jabłka dokładnie wymieszać z cynamonem i cukrem, następnie
połączyć z ciastem.
Na patelni rozgrzać
olej, ciasto nakładać porcjami (1-2 łyżki na jeden placek), smażyć na średnim
ogniu z obu stron, a następnie przekładać na ręcznik papierowy w celu
odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Racuchy przełożyć na talerz i oprószyć cukrem
pudrem. Placki doskonale smakują zarówno
na ciepło jak i na zimno.
Racuchy z jabłkami |
Racuchy z jabłkami |
Racuszki to ewidentnie smak dzieciństwa chyba niemal każdej osoby, przynajmniej tej z Polski :) Uwielbiam je i pamiętam, jak zawsze robiła mi je mama. Miło odtworzyć czasem ten smak.
OdpowiedzUsuńPychotka. Ciekawe jak będą smakować z białej mąki gryczanej?
OdpowiedzUsuń