Po plackach z CZEREŚNIAMI i TRUSKAWKAMI totalnie rozkochałam
się w tych słodkich, owocowych przekąskach! Przyszedł czas, na jagody. Tym
razem do ciasta użyłam kefiru i mąki orkiszowej na pół z mąką pszenną.
Orkiszowe placuszki z jagodami |
Uwielbiam takie placki, nie tylko za ich cudowny smak i
łatwość przygotowania, ale również za sporą dowolność w doborze składników.
Można bowiem użyć jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki czy serka, a do tego
dobrać niemalże dowolne owoce i dodatki. Przy takich plackach człowiek otwiera
się na eksperymenty, bo ciężko jest takie ciasto zepsuć. Można na próbę usmażyć
jednego placuszka, spróbować i w razie potrzeby zmodyfikować przepis. To duża
wygoda :)
Tym razem placki miał również jeść mój mąż, więc postawiłam raczej na prosty
skład.
Orkiszowe placuszki z jagodami |
Przepis własny
Składniki na około 10 sztuk:
- 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- po 60 g mąki pszennej i orkiszowej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 160 g jagód
- olej do smażenia
*można dodać tylko mąkę pszenna lub tylko orkiszową
Przygotowanie:
Kefir lub jogurt naturalny roztrzepać z jajkiem. Dodać mąki,
proszek do pieczenia i oba cukry. Ciasto dokładnie wymieszać trzepaczką . Jagody dokładnie umyć i
delikatnie połączyć z ciastem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i smażyć placki
z obu stron na złoty kolor nakładając po około 2 łyżki ciasta na jedną porcję.
Usmażone placki układać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną, cukrem
pudrem, sosem, świeżymi owocami.
Orkiszowe placuszki z jagodami |
Zdjecia tak piekne, ze od razu slinka cieknie ...
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńUwielbiam je, a zwłaszcza to, ze można przygotować je ze składników, które ma się pod ręką. Pychota !
OdpowiedzUsuńNo właśnie, to duża wygoda :)
UsuńMniam, pychota! Najlepiej smakują polane syropem klonowym :)
OdpowiedzUsuńZ syropem to taka super słodka wersja :)
UsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńTrzeba dodawac proszek do pieczenia?;)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić sodą oczyszczoną.
Usuń