Przepis na tartę z pomidorami i mozzarellą znalazłam już
dawno na blogu mojej imienniczki. Aby przyspieszyć jej przygotowanie zrezygnowałam
z ciasta kruchego na rzecz gotowego ciasta francuskiego, za którym przepadam :). Nadzienie stanowi bardzo prosty zestaw
idealnie współgrających ze sobą składników. Nawet osoby, które nie przepadają
za tartami akurat tą zajadają się ze smakiem. Chrupiące ciasto francuskie,
soczyste pomidory i ciągnąca się mozzarella – każdy pokocha to danie!
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 4-5 pomidorów świeżych lub z puszki
- cebula
- 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
- 2 duże kule sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Formę do tarty (u mnie
o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylepić
ciastem francuskim, dokładnie dociskając dno i boki. Ciasto ponakłuwać widelcem
i obciążyć (wyłożyć papier do pieczenia
lub folię aluminiową i wsypać np. groch). Podpiec w piekarniku nagrzanym do
210 stopni przez 10 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5-10
minut. Po wyjęciu ciasta obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą, posolić,
ułożyć w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry i zapiec w piekarniku przez ok.
15 minut (pomidory z puszki nie wymagają
tego zabiegu). Z podpieczonych pomidorów zdjąć skórkę i przekroić każdą
połówkę na cztery części (można pominąć).
Cebulę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na rozgrzanej
oliwie, aż zmięknie. Posypać brązowym cukrem i dalej smażyć (mieszając), aż zacznie się
karmelizować.
Na podpieczony spód nałożyć karmelizowaną cebulę, następnie
pomidory, a pomiędzy nimi kawałki mozzarelli. Całość doprawić solą, pieprzem,
bazylią i oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10
minut, aż mozzarella lekko się stopi.