piątek, 20 września 2013

Szarlotka Anety – moja ulubiona

Nie znam osoby, która nie lubi szarlotki. Mówi się, że mężczyźni wręcz szaleją za tym ciastem, ja choć jestem kobietą za szarlotką również przepadam. Sposobów na jej wykonanie jest bardzo dużo. Od typowej z samymi jabłkami, po różnego rodzaju jabłeczniki z dodatkiem bakalii. Kiedy kilka lat temu zostałam poczęstowana przez moją koleżankę Anetę jej domową szarlotką, po prostu się w niej zakochałam (w szarlotce, nie w koleżance, choć tę darzę równie wielką sympatią :P).  Cały sekret tego ciasta polega na całkowitym rozgotowaniu jabłek (rodzaj jabłek też jest istotny: szara reneta) oraz dodaniu do nich bardzo niewielkiej ilości cukru, przez co ciasto nie jest zbyt słodkie. Oczywiście każdy ma inny gust, jednak dla mnie to jest szarlotka najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam i od kilku lat robię ją wyłącznie z przepisu mojej Anetki, którą gorąco pozdrawiam!  

Szarlotka


Szarlotka


Składniki:
  • 60 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła (82% tłuszczu)
  • 5 żółtek
  • 3-4- łyżki śmietany*
  • 0,5 szklanki + 1 łyżka cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • cukier waniliowy – całe opakowanie


Nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek**
  • 1 opakowanie cynamonu
  • cukier (ilość wedle uznania)*** 
  • 3 łyżki kaszy mannej


*śmietany należy dodać tyle, aby ciasto bez problemu się nam zagniotło. Najpierw dodajcie 3 łyżki, w razie problemów z zagnieceniem dodajcie kolejną łyżkę śmietany. 

** najlepiej szara reneta, alternatywnie antonówka. Zależnie od tego jak dużo chcecie mieć nadzienia użyjcie 1-2 kg jabłek.  Nie musimy się trzymać kurczowo określonej ilości. Jeżeli jabłek będzie więcej ciasto będzie wyższe i musimy pamiętać, aby wylepić odpowiedni rant. Zwykle używam prawie 2 kg jabłek (waga przez obraniem) 

***cukru dodaję więcej lub mniej zależnie od tego jak bardzo kwaśne są jabłka, zatem nadzienie trzeba spróbować. Zwykle jednak jest to mniej niż płaska łyżka, ponieważ lubię kiedy ciasto nie jest zbyt słodkie. 

Przygotowanie:

W celu przygotowania nadzienia umyć i obrać wszystkie jabłka. Usunąć gniazda nasiennie i pokroić w niewielką kostkę. Na dno dużego garnka nalać odrobinę wody, wrzucić jabłka i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając tylko tyle wody, aby jabłka się nie przypaliły (jak najmniej).  Kiedy jabłka rozgotują się na „paćkę” zestawić z ognia, dodać cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kaszę manną i ponownie wymieszać. Odstawić. Tak przygotowane jabłka można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Masło przesiekać z mąką. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, sól oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą „powalić” tłuczkiem, formując kwadratowy, gruby placek i włożyć do lodówki na ok. 40 minut.
Tortownicę (o średnicy 24 cm) natłuścić i obsypać mąką lub bułka tartą (jeżeli macie formę z powłoką antyadhezyjną, wystarczy oprószyć mąką), dno wylepić połową naszego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni i piec przez 30 minut, następnie wyjąc ciasto i ostudzić.

Z lodówki wyjąć drugą część ciasta. Boki tortownicy wylepić ciastem tworząc rant, na środek nałożyć wcześniej przygotowane nadzienie z jabłek. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
 
Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka
 
Szarlotka
Jabłko z cynamonem

4 komentarze:

  1. dla fanów szarlotki idealnie :) pyszna! kruche ciasto super.

    OdpowiedzUsuń
  2. coś wartego grzechu.ideał na jesień:)musi być idealnie krucha i delikatna patrząc na składniki.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem, przyznam nieskromnie, że jest idealna :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz.

Drukuj