Niedawno prezentowałam Wam
CZEKOLADOWE CIASTECZKA ZŻURAWINĄ. Dziś przyszedł czas na muffinki z tymi kwaskowatymi owocami. Babeczki
są bardzo proste i szybkie do zrobienia, w sam raz do przygotowania w bardziej
zapracowane dni.
|
Orkiszowe muffiny z żurawinami |
Składniki* na 12
muffinek (mi wyszło 18):
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanej świeżej żurawiny ( może być mrożona
lub suszona)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (może być maślanka lub
kefir)
- 1/3 szklanki mleka
- 60 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Mąki wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą
oczyszczoną, przyprawą korzenną i solą. W drugim naczyniu wymieszać maślankę
(lub jogurt naturalny) z mlekiem, roztopionym masłem, jajkiem i sokiem z
cytryny. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i dodać żurawiny. Ciasto
powinno pozostać grudkowate.