Szparagi z sosem
holenderskim to chyba najbardziej klasyczne danie ze szparagami. Przygotowanie
sosu holenderskiego wydawało by się proste, jednak jak się sama przekonałam
wcale takie nie jest. Moja pierwsza próba przygotowania sosu holenderskiego
okazała się klęską, ponieważ żółtka dodałam do masła, które już zaczęło
się rozpuszczać, przez co sos się zważył. Dlatego bardzo ważne jest, aby tak
nie robić!!!
Następnym razem sos
zrobiłam w ten sposób, że w rondelku umieściłam masło i żółtka i cały czas
mieszając podgrzewałam na najmniejszym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy.
Potem zdjęłam z ognia i dodałam sok z cytryny oraz sól. W smaku sos wyszedł nie
najgorszy, jednak jego konsystencja
powinna być bardziej gęsta. Dopiero później wyczytałam w internecie, że sos
holenderski powinno się przygotowywać bardzo podobnie do majonezu, czyli
najpierw ubić żółtka z sokiem z cytryny i solą, a potem cały czas ubijając
bardzo powoli dodawać gorące masło.
Szparagi z sosem holenderskim |
Szparagi z sosem holenderskim |
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
Sos holenderski:
- 4 żółtka w temperaturze pokojowej
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- sól i pieprz
- 100 g masła
Przygotowanie:
Żółtka ubić z sokiem
z cytryny, solą i pieprzem. Cały czas ubijając powoli dodawać stopione i gorące
masło. (podobnie jak przy dodawaniu oleju w czasie robienia majonezu). Sos
powinien być aksamitny, gęsty i lekko kwaskowaty.
Rada: sos holenderski nie lubi
odgrzewania, dlatego trzeba go przygotować tuż przed podaniem dania i w takiej
ilości, aby nie pozostał „na później”.
Szparagi umyć,
odłamać zdrewniałe części łodyg i włożyć pionowo do wrzącej lekko osolonej i
zakwaszonej sokiem z cytryny wody i gotować 3 minuty. Odcedzić, przełożyć na
talerz, polać sosem i podawać.
Szparagi z sosem holenderskim |