Kruche babeczki
nadziane farszem z tuńczyka, kukurydzy, czerwonej fasoli i pora to doskonała
propozycja na przekąskę piknikową lub imprezową. U mnie świetnie sprawdziły się
akurat w tej drugiej sytuacji.
Same spody można zrobić spokojnie kilka dni wcześniej, ponieważ kruche ciasto nie psuje się szybko. Przygotowany farsz najlepiej nakładać do babeczek tuż przed podaniem, dzięki temu nie nasiąkną zanadto od nadzienia.
Kruche babeczki z meksykańskim nadzieniem |
Polecam również:
Składniki:
- 12 spodów babeczek z kruchego ciasta ( np. z TEGO PRZEPISU)
- puszka tuńczyka w oleju
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki czerwonej fasoli
- 1 cienki por
- łyżka siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pikantnego ketchupu ( u mnie ognisty Kotlin)
- ½ łyżeczki meksykańskiej mieszanki przypraw*
- pieprz
*ponieważ nie
posiadałam meksykańskiej mieszanki przypraw dodałam: słodka paprykę, sól,
czosnek granulowany, pieprz Cayenne, oregano, tymianek, pieprz czarny
Uwaga: tuńczyka można zastąpić
kurczakiem , należy go wtedy drobno pokroić.
Przygotowanie:
Tuńczyka odsączyć z
oleju i rozdrobnić widelcem. Czerwona fasolę przepłukać wodą na sitku,
kukurydze odsączyć z zalewy. Pora cienko pokroić. Wszystkie składniki wymieszać
z natką pietruszki, ketchupem i przyprawami. Babeczki nadziewaj farszem tuż
przed podaniem, dzięki temu zachowają kruchość.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dobre Rady
Kruche babeczki z meksykańskim nadzieniem |
Kruche babeczki z meksykańskim nadzieniem |
Kruche babeczki z meksykańskim nadzieniem |
Mam pytanie, bo zerknęłam do przepisu na ciasto:
OdpowiedzUsuńdobrze wydostaje się korpusy z foremki? Bo pieczesz w blaszanych? Ja dotąd robiłam z innego przepisu i czasem mocno się kruszyły...
Nie miałam problemu, piekłam w blaszanych takich najzwyklejszych, tylko smarowałam tłuszczem przed wylepieniem ciasta. Czasami też kupuję gotowe spody.
UsuńWypróbuję Twój przepis, z mojego babki są zbyt kruche. Boję się, że zbyt szybko nasiąkną, a mam zamiar nadziać je: warstwą czekolady i truskawek.
UsuńDziękuję i pozdrawiam.
Super pomysł, lubię takie babeczki na słono :)
OdpowiedzUsuńKasia
Świetny sposób na efektowną przystawkę! Kocham kruche na wytrawnie ;) A jak kolorowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń