sobota, 30 listopada 2013

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty to małe, włoskie grzanki podawane jako przekąska. Najczęściej z pomidorami  i bazylią, u mnie dodatkowo z pyszną rukolą i serem. Grzanki możecie przygotować w piekarniku, smarując wcześniej kromki oliwą i czosnkiem. W moim przepisie przygotowałam grzanki na patelni, dzięki temu są bardziej soczyste. Bruschetty sprawdzą się doskonale, kiedy zaprosicie znajomych. To idealna przekąska „na jeden kęs”.  Osobiście lubię sobie zaserwować te małe pyszności na śniadanie. Włoskie grzanki są urocze z wyglądu i tak wspaniałe w smaku, że trudno im się oprzeć!

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią
 
Przepis własny

Składniki:
  • pół bagietki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • garść rukoli
  • kilka listków bazylii
  • ser starty na tarce o drobnych oczkach (najlepiej parmezan lub grana padano, ale może być też gouda czy edamski)


Przygotowanie:

Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozgnieciony czosnek i usmażyć grzanki na złoto z obu stron. Pomidorki koktajlowe pokroić na 6 cząstek (na 3 i potem na pół). Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Na grzankach ułożyć rukolę, pomidorki i porwane listki bazyli.  Wierzch posypać serem. Smacznego!

Czas przygotowania: 15 minut

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią
 
Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią


Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Bruschetty z pomidorkami, rukolą i bazylią

Grzaneczki

piątek, 29 listopada 2013

Tartaletki z gruszką i bezą

Szukałam przepisu na deser z wykorzystaniem gruszek, które zostały mi po przygotowaniu TARTALETEK Z CZERWONĄ CEBULĄ I FETĄ. Idealna wydała mi się receptura Jamiego z książki „30 minut w kuchni”. Autor wykorzystał cztery gotowe, głębokie spody z kruchego ciasta. Ja zdecydowałam się na ciasto francuskie, z którego wylepiłam i upiekłam spody tartaletek. Zrobiłam siedem ciasteczek, a ilość bezy, przypisana pierwotnie do czterech sztuk, okazała się wystarczająca.

Tartaletki z gruszką i bezą

Tartaletki łączą w sobie kilka słodkich smaków. Dżem malinowy, gruszki oraz beza. Całość jednak nie jest zbyt słodka, a ciasto francuskie w moim odczuciu idealnie tutaj pasuje. Możecie oczywiście wykorzystać gotowe spody z ciasta kruchego tak jak Jamie, na pewno skróci to czas przygotowania. U niego bowiem tartaletki są tylko deserem do obiadu, którego całość przygotowania ma zając 30 minut. U mnie nie było takiego pośpiechu :).

Tartaletki z gruszką i bezą


Receptura wzorowana na przepisie Jamiego Oliviera
 
Składniki na 6-8 tartaletek:
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego (w oryginale spody z kruchego ciasta) 
  • ok. 120 g dżemu malinowego
  • 5-6- polówek gruszek w syropie (z puszki) 
  • suszony tymianek
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru (lub drobnego cukru) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej

Dodatkowo do podania: lody waniliowe


Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wyciąć koła i wylepić nimi wysmarowane tłuszczem foremki na tartaletki (u mnie 6 foremek o średnicy 10 cm i jedna mniejsza). Ciasto ponakłuwać widelcem i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut, przekłuwając ewentualnie powstające „pęcherze”. Gotowe spody odstawić do przestudzenia.

Na każdy spód nałożyć deserową łyżkę dżemu malinowego, następnie kilka plasterków gruszek  i oprószyć tymiankiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz ekstrakt z wanilii. Pianę przełożyć na tartaletki tworząc łyżką ładne wzory. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 6-7 minut, aż bezy będą złote. Odstawić do przestudzenia. Podawać same lub z lodami waniliowymi.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 21 minut

Tartaletki z gruszką i bezą

Tartaletki z gruszką i bezą
 
Tartaletki z gruszką i bezą

Tartaletki z gruszką i bezą

PRZETWORY

Konfitura żurawinowa
Powidła śliwkowe

BOŻE NARODZENIE

Barszcz czerwony
Sernik z rodzynkami 
Keks
Śledzie solone w śmietanie
Śledzie po kaszubsku
Muffinki piernikowe z orzechami
Kapusta z grzybami
Śledzie po góralsku
Przepis

LUCINDA SCALA QUEEN

czwartek, 28 listopada 2013

Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków

Bardzo lubię smażoną rybkę z lekkimi dodatkami. Podobne danie robiliśmy podczas WARSZTATÓW KULINARNYCH tyle, że wtedy był to smażony labraks. W mojej wersji wykorzystałam filet z pstrąga. Jako dodatek świetnie pasuje tutaj prosta sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych, a do tego aromatyczny, ziołowy dressing.  Potrawa nie tylko jest smaczna, ale bardzo szybka w przygotowaniu. Lekki, rybny obiad to doskonały pomysł na te bardziej zapracowane dni. Możecie wykorzystać dowolna rybę, niekoniecznie pstrąga. Gorąco polecam ten przepis!

Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków
Przepis własny 

Składniki:
  • filet z pstrąga (o wadze ok. 25 dag)
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka:
  • 50 g rukoli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
Dressing:
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszona bazylia
  • suszone oregano

Przygotowanie:

Rukolę umyć, osuszyć i wymieszać w misce z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na połówki. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie przez ok. 4-5 minut z każdej strony (najpierw położyć rybę stroną ze skórą). W tym czasie przygotować dressing. Oliwę, wymieszać z octem balsamicznym i przyprawami, następnie polać nim sałatkę i lekko przemieszać. Usmażoną rybę podawać z sałatką.

Czas przygotowania: 20 minut

Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków
 
Smażony filet z pstrąga z sałatką z rukoli i pomidorków

środa, 27 listopada 2013

Sałatka z pomidorów

Sałatka pomidorowa to propozycja Jamiego Oliviera na obiadowy dodatek. Pomidorki z bazylią i czosnkiem, doprawione solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, polane pysznym dressingiem. Taka sałatka doskonale pasuje do większości dań głównych. Papryczka chili nadaje jej charakter. Właściwie nie trzeba nawet czekać do obiadu, można po prostu zjeść te pyszne i zdrowe pomidorki o każdej porze dnia!

Sałatka z pomidorów

Sałatka z pomidorów

Receptura wzorowana na przepisie Jamiego Oliviera 

Składniki:
  • 750 g mieszanki pomidorków (koktajlowych, podłużnych, sałatkowych)
  • świeża papryczka chili
  • kilka listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Pomidorki umyć, pokroić na połówki i wrzucić do miski. Dodać posiekaną papryczkę chili, porwane listki bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać oliwę, ocet balsamiczny, doprawić solą, pieprzem. Całość wymieszać, udekorować  drobnymi listkami bazylii.

Czas przygotowanie: 15 minut


Sałatka z pomidorów

Sałatka z pomidorów

Drukuj