Ciasteczka serowe to podobnie jak kruche ŁAMAŃCE jedne z
moich ulubionych łakoci, jakie pamiętam z dzieciństwa. Często pomagałam babci w
ich pieczeniu. Zwykle robiłyśmy podwójną porcję, pół na pół ciasteczek słodkich
i słonych. Przepis jest banalnie prosty, ponieważ mamy tylko trzy składniki:
mąkę, masło i ser w tych samych proporcjach. Ciasto zagniata się momentalnie, a
samo wycinanie ciasteczek i maczanie ich w cukrze to dobra zabawa :).
Ciasteczka serowe |
Gorąco Wam polecam poniższy przepis, ponieważ serowe
ciasteczka są przepyszne. Jakąkolwiek ilość byście nie upiekli, jestem
przekonana, że znikną momentalnie!
Składniki na 2
blaszki ciasteczek:
- 25 dag mąki pszenne
- 25 dag masła w temp. pokojowej
- 25 dag półtłustego sera twarogowego
Wersja na słodko:
- cukier
Wersja na słono:
- sól gruboziarnista
- kminek
Przygotowanie:
Masło dokładnie przesiekać z mąką i serem (można nożem na stolnicy, albo w dużej misce
przy pomocy siekacza do ciasta). Zagnieść ciasto na gładką masę i podzielić
na dwie części. Jedną porcję zawinąć w folię, drugą rozwałkować, podsypując
mąką, na placek o grubości 3-4 mm. Ciasto pociąć radełkiem (lub nożem) na małe prostokątne ciasteczka. Każde ciastko „maczać”
z jednej strony w cukrze, lekko dociskając tak, aby cukier przylgnął do
powierzchni ciastka (w wersji na słono
ciastka należy posypać solą gruboziarnistą oraz kminkiem i lekko docisnąć).
Ciasteczka układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, aż będą rumiane.
Czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta. Smacznego!
jutro postaram się je zrobić, bo wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie Kochana, bo są pyszne!
UsuńWSPANIAŁOŚCI!!! Już zapisuję ;)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić koniecznie dzisiaj albo jutro:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
UsuńGdzie Pani kupiła taka piękna patere?
OdpowiedzUsuńW sklepie internetowym, ale na prawdę nie pamiętam w tej chwili nazwy :(
OdpowiedzUsuńIdealne dla mojego "serożercy".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Właśnie zrobiłam te ciasteczka, ostatnia partia jeszcze jest w piecu i są przepyszne! Mój wybredny 7-latek podkrada mi się do kuchni żeby skubnąć jeszcze ciepłe:) No i są mega szybkie i łatwe! Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Smak mojego dziecinstwa!
OdpowiedzUsuńMam 14 lat i zrobię je dla rodziców na niedzielny deser :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam :P wyszły przepyszne, tak samo smakują jak w dzieciństwie :P bardzo szybko się je robi :P Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA jak Wy to robicie, że się Wam nie kleją? Moja mama właśnie wyrabia i bardzo się skarży, że za mało mąki :(
OdpowiedzUsuńA jakiej mąki używa?
UsuńZrobiłam. Wyszły smaczne ale tłuste. Czy to norma,że wycieka z nich tłuszcz? Jeśli nie, to co ja zrobiłam źle ? :(
OdpowiedzUsuń